Galerie Foto Lovitură de stat în Sudan. Armata a preluat puterea și a dizolvat guvernul. Premierul a fost arestat și dus într-o locație secretă

Data actualizării: Data publicării:
Abdel Fattah al-Burhan generalul din sudan
Generalul Abdel Fattah al-Burhan a anunțat la televiziunea publică dizolvarea guvernului. Foto: Profimedia Images

Mai mulți membri ai guvernului de tranziție din Sudan au fost arestați chiar în casele lor, în contextul unei crize politice profunde în această țară africană, relatează BBC și Reuters. Cel puțin patru membri ai cabinetului sudanez civil au fost arestați de soldați neidentificați în primele ore ale zilei de luni.

Reacții internaționale la lovitura de stat din Sudan

ACTUALIZARE ORA 17:00 Uniunea Europeană a condamnat luni arestarea prim-ministrului sudanez Abdalla Hamdok și a altor membri ai cabinetului și a cerut eliberarea lor imediată după ce șeful militar al țării a dizolvat guvernul de tranziție.

„Solicităm forțelor de securitate să-i elibereze imediat pe cei pe care i-au reținut ilegal”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-un comunicat.

Și ministrul german de externe Heiko Maas a cerut încetarea imediată a tentativei de lovitură de stat din Sudan, într-o declarație publicată luni. 

„Facem apel la toți cei care sunt responsabili pentru securitatea și ordinea statului în Sudan, să continue procesul de tranziție politică pașnică către o democrație în Sudan”, a declarat acesta.

Amnesty International a cerut autorităților din Sudan „să respecte drepturile omului”, după arestarea prim-ministrului țării Abdalla Hamdok și a altor oficiali.

Totodată, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a condamnat lovitura militară în curs de desfășurare și a cerut eliberarea premierului și a altor oficiali.

Casa Albă a transmis că administrația Biden este „profund alarmată” de lovitura de stat care se desfășoară în Sudan.

Citește și Prima reacție internațională la lovitura de stat din Sudan. Emmanuel Macron: „Cer eliberarea de urgență a prim-ministrului”

Armata a dizolvat guvernul de tranziție și a preluat puterea

ACTUALIZARE ORA 16:00 Abdel Fattah al-Burhan, un ofițer militar care a condus Consiliul Suveran al Sudanului, un organ comun de guvernământ care împarte puterea cu autoritățile civile, a anunțat că a dizolvat consiliul și guvernul de tranziție, anunțând stare de urgență în toată țara.

Într-o declarație televizată, al-Burhan a anunțat că un „guvern reprezentativ independent și echitabil” va prelua puterea până la alegerile din 2023. 

Șeful forțelor armate din Sudan a declarat că acordul de împărțire a puterii cu membrii civili ai consiliului suveran de tranziție al țării „a devenit un conflict” în ultimii doi ani, „amenințând pacea și unitatea” în Sudan.

„Acest lucru a făcut ca armata să protejeze siguranța și securitatea acestei țări”, a declarat generalul Abdel Fattah al-Burhan

CNN anunță că împotriva manifestanților care protestează împotriva loviturii de stat în capitala Khartoum s-a tras cu muniție. Ministerul Informațiilor a spus că au existat victime. 

SUDAN KHARTOUM STATE OF EMERGENCY
Potrivit unor raportări, împotriva protestatarilor care manifestează pe străzile capitalei din Sudan s-a trans cu gloanțe. Foto: Profimedia Images

Premierul și soția au fost arestați și duși într-o locație secretă

ACTUALIZARE ORA 12:20 Premierul Sudanului Abdalla Hamdok și soția sa Muna Abdallah au fost arestați și duși într-o locație secretă, a declarat luni consilierului economic al prim-ministrului, Adam Hireka, pentru CNN.

Ministerul Informațiilor din țară a anunțat luni mai devreme că premierul Hamdok a fost plasat în arest la domiciliu de „forțele militare”, într-o declarație publicată pe Facebook.

Mai mulți miniștri și oficiali guvernamentali au fost arestați, a mai precizat Ministerul Informațiilor. În mesajul publicat pe Facebook este transmis și un apel al premierului reținut, care le cere oamenilor să iasă în stradă.

„„Prim-ministrul sudanez Abdalla Hamdok, într-un mesaj din arestul său la domiciliu, le cere sudanezilor să adere la mijloace pașnice de protest și să ocupe străzile pentru a-și apăra revoluția”, transmite ministerul în mesajul publicat pe Facebook.

De asemenea, forțele militare au luat cu asalt postul de radio de stat al Sudanului și i-au reținut pe angajați.

Zborurile de pe Aeroportul Internațional Khartoum au fost suspendate, internetul a fost oprit, iar podurile au fost ocupate de forțele militare.

Site-ul de monitorizare a internetului NetBlocks a confirmat luni că conectivitatea la internet a fost „grav perturbată” în Sudan.

Oamenii au incendiat cauciuri pe străzile capitalei Sudanului după arestarea membrilor guvernului civil al țării. Foto: Profimedia Images
Oamenii au incendiat cauciuri pe străzile capitalei Sudanului după arestarea membrilor guvernului civil al țării. Foto: Profimedia Images


Știrea inițială

Martorii spun, însă, că internetul a fost tăiat în capitala Khartoum, iar primele imagini care au apărut pe rețelele sociale arată mulțimi furioase care ard cauciucuri pe străzi.

Liderii grupurilor pro-democrație din Sudan au cerut susținătorilor lor să se opune oricărei încercări de lovitură de stat militară.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Informațiile despre aceste arestări vin în situația în care Sudanul este măcinat de tensiuni profunde între autoritățile civile și militare care împart puterea într-un aranjament de guvernare comună din 2019, de când l-au dat jos de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir. Acesta a fost înlăturat de la conducerea țării după 30 de ani.

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat, atribuită susținătorilor lui al-Bashir, aceasta fiind dejucată în septembrie.

La începutul acestei luni, adversarii tranziției democratice a țării au ieșit pe străzile capitalei pentru a cere armatei să preia puterea prin lovitură de stat. De cealaltă parte, joi, susținătorii guvernului de tranziție au ieșit și ei în stradă pentru a-și arăta susținerea. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...