HARTĂ. Scenariul de care se tem rușii. Până unde ar putea lovi ucrainenii, dacă vor primi rachete cu rază lungă

Data actualizării: Data publicării:
U.S. Marines Live Fire of a M142 HIMARS
Sisteme HIMARS cu rază de până la 300 de kilometri. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii se așteaptă să primească din Statele Unite rachete cu rază lungă de acțiune, de până la 300 de kilometri, după ce inițial SUA au livrat sisteme HIMARS care au o rază de 80 de kilometri. Este scenariul de care se tem rușii, pentru că livrarea unui astfel de armament ucrainenilor ar putea duce la lovituri în Crimeea ocupată ilegal din 2014.

Marți, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că în viitorul apropiat Ucraina ar putea primi astfel de armament de la americani. Totodată, oficialii ucraineni spun că noile sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, pe care au început să le primească luna trecută, le permit să atingă ținte în Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, și în alte zone ocupate de armata lui Putin.

De altfel, potrivit oficialilor ucraineni, rușii ar fi început să mute deja o parte din navele aflate în portul Sevastopol, de teama unor lovituri.

Însă, rachetele cu rază lungă pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri de linia frontului, având în raza chiar și podul care leagă partea de vest a Rusiei de Peninsula Crimeea pod strategic și totodată simbolic pe care armata ucraineană spune deschis că îl are în vizor. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zilele trecute, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor de artilerie ale Ucrainei, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile de aprovizionare ruse. 

Map of HIMARS strikes
Unde au lovit până acum ucrainenii, folosind sistemele HIMARS. Foto: Profimedia Images

Ordinul lui Șoigu are legătură cu ceea ce Kievul spune că este un șir de lovituri de succes efectuate asupra a 30 de centre de logistică și muniție ruse, folosind mai multe sisteme de lansare multiplă de rachete furnizate recent de Occident.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri