Herson este probabil cea mai minată zonă din lume. "Orașul morții" ar putea deveni sigur abia peste ani

Data publicării:
Soldat care caută mine prin pământ
Ofiterii ucraineni cauta mine. FOTO. Profimedia Images

Ucrainenii care au sărbătorit retragerea rușilor din Herson vor trăi în următoarele luni, poate chiar ani, într-un "oraș al morții". Așa l-a transformat Rusia, ai cărei soldați au minat toată regiunea. Herson ajunge astfel să fie zona cea mai minată din Ucraina și probabil din întreaga lume, scrie The Guardian.

Duminică, 10 muncitori care lucrau la reparația drumului din Posad-Pokrovske, localitatea de pe linia frontului care luni de zile a fost ținta unor atacuri puternice, au călcat pe o mină antitanc. Traseul era blocat de crengi și bușteni, așa că nu au văzut-o. Unul dintre muncitori a rămas fără picioare.

Nu a fost singura tragedie de acest fel. Cu doar câteva zile înainte, o familie cu patru membri a trecut cu mașina peste o mină în Novoraisk, un copil de 11 ani fiind rănit.

Înainte ca rușii să se retragă, autoritățile ucrainene au avertizat că Moscova încearcă să transforme Hersonul într-un "oraș al morții", dar acum se pare că soldații ruși au transformat întreaga regiune într-un câmp minat.

"Deoarece plănuiseră retragerea, trupele ruse au avut timp să mineze zona și să plaseze peste tot dispozitive explozive", a declarat Tymur Pistriuha, șeful unui ONG. "Nu putem face încă estimări, dar regiunea Herson ar putea fi cea mai minată regiune din țară și, din păcate, Ucraina ar putea ocupa în curând primul loc în lume în privința numărului de victime din cauza minelor", a spus el.

Drumurile care duc la Herson poartă urmele războiului brutal, la fiecare zece metri fiind semnalizări care avertizează asupra pericolului. Zeci de mine recuperate au fost adunate în grămezi, la câțiva metri de punctele de verificare din apropiere, care acum sunt sub controlul forțelor ucrainene. Pe drumurile de țară, dispozitive neexplodate ies din pământ și așteaptă să fie dezamorsate.

Lucrările de deminare a regiunii ar putea dura luni, dacă nu chiar ani. Martorii și ofițerii militari au spus pentru The Guardian că rușii au lăsat mine peste tot.

"Rușii au minat tot ce au putut", a spus Oleksandr Valeriiovych, un soldat care ajută la curățarea zonei. "Drumuri, terenuri, poduri, case, clădiri. Tot. Găsim mine tot timpul. Nu am mai văzut așa ceva până acum", a spus el.

Sâmbătă, președintele ucrainean Volodimir Zelesnki i-a îndemnat pe locuitorii din Herson "să fie atenți și să nu încerce să verifice singuri clădirile și obiectele lăsate de ocupanți".

În estul Ucrainei, eforturile de deminare se derulau de ani de zile. Țara se afla pe locul cinci în lume în privința victimelor civile din cauza exploziilor provocate de mine și în primele trei pentru incidente cu mine anti-vehicule.

În condițiile în care luptele grele continuă în sudul și estul țării, soldații implicați în activitatea de deminare găsesc fel de fel de dispozitive explozive lăsate de ruși, inclusiv mine PFM-1, care arată ca niște jucării și, prin urmare, sunt deosebit de periculoase pentru copii. Ele sunt interzise la nivel internațional, dar, potrivit oficialilor ucraineni, Rusia le folosește în războiul său din Ucraina, mai multe astfel de dispozitive fiind găsite în diferite regiuni devastate de război.

Minele nu se găsesc însă doar pe pământ. Sute de mine au fost aruncate de ruși și de ucraineni în apele Mării Negre, Kievul și Moscova învinuindu-se reciproc pentru ele. Oficialii bulgari i-au avertizat pe cetățenii care locuiesc în apropiere de coastă să aibă grijă la mine, în timp ce România lucrează la dezamorsarea dispozitivelor găsite în apele sale, scrie The Guardian. 

Experții locali în deminare avertizează că, chiar dacă războiul s-ar termina mâine, va dura cel puțin un deceniu pentru ca amenințarea să fie înlăturată.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri