Holodomorul, foametea provocată de Stalin în Ucraina în anii '30, a fost recunoscut ca genocid de Franța

Data publicării:
Holodomor - foametea din Ucraina din vremea colectivizării în Uniunea Sovietică
Foametea din anii '30 a fost descrisă de oficialii ruși drept „dificultăți alimentare”, iar victimele au fost acuzate că și-ar fi înfometat singure copiii până la moarte pentru a discredita conducerea sovietică. Foto: Profimedia Images

Senatorii francezi au cerut, miercuri, guvernului să recunoască drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor '30 în Ucraina regimul Stalin, provocând moartea a milioane de oameni.

În prezenţa ambasadorului ucrainean, Omelcenko Vadim, o propunere de rezoluţie a fost adoptată cu 327 de voturi pentru şi 16 împotrivă.

Prin această propunere „se cere guvernului francez să recunoască oficial ca genocid înfometarea, deportarea şi exterminarea organizate metodic de autorităţile sovietice împotriva a milioane de ucraineni în 1932 şi 1933”.

De asemenea, senatorii cer guvernului să „condamne public genocidul comis de autorităţile sovietice împotriva populaţiei rurale ucrainene în 1932 şi 1933”.

Pe 28 martie, Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut Holodomorul ca genocid şi a cerut guvernului să facă acelaşi lucru pentru a răspunde aşteptărilor Ucrainei cu privire la această amintire dureroasă, reînviată de invazia rusească a ţării.

Parlamentul European a declarat, pe 15 decembrie 2022, Holodomorul drept genocid. Alte 22 de țări, printre care și România, recunosc Holodomorul ca genocid al regimului sovietic împotriva poporului ucrainean.

În februarie, și Bulgaria, o țară cu relații istorice bune cu Rusia, a recunoscut Holodomorul ca genocid.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri