Hoții de buzunare i-au exasperat pe localnicii din Veneția. Ce li s-a spus când au vrut să-i oprească

Data actualizării: Data publicării:
Hoții de buzunare acționează la Veneția folosindu-se ca acoperire de o hartă
Hoții de buzunare acționează la Veneția folosindu-se ca acoperire de o hartă Foto: captură TV

Dacă e vreun oraș european care știe cum să organizeze un carnaval cu stil, acela este Veneția. Canalele înguste sunt traversate de petrecăreți mascați dornici să se relaxeze și să se simtă bine - ceea ce îi face ținte perfecte pentru hoții de buzunare. Dar cineva e hotărât să-i oprească. De unul singur, venețianul Franco de Rossi vrea să facă orașul mai sigur. Dar nu toată lumea e încântată de inițiativa lui. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Franco Dei Rossi este un venețian mândru. Și dornic să protejeze participanții la Carnavalul de la Veneția. Franco este membru al inițiativei cetățenești „Cittadini non Distratti”, care a promis să fie cu ochii pe hoții de buzunare pentru siguranța localnicilor și turiștilor.

Membrii grupului îi înfruntă pe hoți și oferă sfaturi turiștilor. Spre exemplu, să-și țină rucsacul în față.

Podul Rialto, locul preferat al hoților de buzunare

Dei Rossi spune că aglomeratul pod Rialto e locul preferat al hoților de buzunare.

„Îi pot identifica după felul în care merg și după cum se uită după rucsacuri și poșete. Dincolo de orice altceva, ochii îi trădează”, spune Franco Dei Rossi, activist civic.

Hoțul își ascunde cu o hartă mâna care alunecă nevăzută în geanta victimei. Persoana, ocupată să facă poze, nu-și dă seama de nimic și portofelul a dispărut.

Hoții ascund prada în parcul din Piazzale Roma

În timp ce Dei Rossi continuă să patruleze în centrul orașului, unii dintre colegii săi activiști găsesc un portofel gol - cel mai probabil al cuiva jefuit.

Hoții își ascund adesea prada în parcul de pe Piazzale Roma. Uneori, activiștii găsesc acolo portofele încă pline cu obiecte de valoare.

„Le recuperăm înainte de sosirea complicilor. Ei așa lucrează, în echipe. Unii fură portofelele și iau banii, în timp ce alții încearcă să utilizeze cărțile de credit”, explică Damiano Gizzi, activist civic.

Damiano Gizzi îl predă polițiștilor în civil, care chiar apreciază demersul activiștilor.

Tot mai mulți venețieni și turiști au început să ia măsuri împotriva hoților de buzunare. Un hoț este prins în flagrant și reținut până la sosirea poliției. Membrii inițiativei lui Dei Rossi au filmat incidentul. Sau, ca aici: Dei Rossi urmărește două femei și le acuză public de furt din buzunare (vezi în materialul video de mai sus).

Poliția îi critică pe cei care-și fac dreptate singuri

Astfel de videoclipuri sfârșesc adesea pe internet. Dar poliția din Veneția îi critică pe cei care-și fac dreptate singuri.

„Este interzis să distribui aceste înregistrări pe internet - mai ales dacă apar minori. Este interzisă intervenția fizică - indiferent dacă persoanele vizate sunt cunoscute drept hoți de buzunare. Dacă nu sunt prinși în fapt, se aplică prezumția de nevinovăție. Un cetățean nu poate să atace pur și simplu un alt cetățean!” - spune Diego Brentani, lider al Sindicatului polițiștilor din Veneția.

În Piața San Marco, turiștii mascați se bucură de carnaval, urmăriți probabil de hoți. Franco Dei Rossi și-a scos masca. Bărbatul de aproape 70 de ani face o pauză. Întâlnește o femeie implicată în inițiativa sa. Nu vrea să mai audă critici la adresa muncii sale.

„Mă scoate din minți. Sistemul de justiție și poliția pur și simplu nu-i iau în serios, nu-i trimit la închisoare. De ce? Pentru că n-au dovezi? Nu pricep, așa că fac eu ceea ce trebuie să fac!” - spune Franco Dei Rossi, de la „Inițiativa cetățenească”. 

„Nu mă voi opri până când nu scăpăm de hoții de buzunare!”

Apoi o rupe la fugă. A primit un telefon: e despre hoți! De data aceasta, poliția a ajuns la timp. Victimele spun că totul s-a întâmplat foarte repede.

„Au băgat mâna în buzunarul soției de mai multe ori. Din fericire, hoții nu au luat nimic”, povestește turistul.

Chiar un membru al inițiativei lui Franco Dei Rossi i-a prins. Femeile vor fi duse la secția de poliție. Pentru Dei Rossi, vânătoarea continuă.

„Sunt mulți alții. Nu mă voi opri până când nu scăpăm de hoții de buzunare”, promite Franco Dei Rossi.

Până atunci, Dei Rossi își va purta masca în timpul carnavalului și va continua lupta pentru apărarea orașului natal, așa cum spune el. Deși unii oameni îl consideră relativ înspăimântător.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri