„Îi vom îngropa de vii pe americani”. O incursiune în viața copiilor propagandei nord-coreene

Data actualizării: Data publicării:
es2

„Statul secret. O călătorie în inima Coreei de Nord” – este titlul unui proiect CNN despre viața cotidiană din interiorul dictaturii dinastice a lui Kim Jong-un.

Proiectul, un amplu reportaj multimedia, este produsul unei călătorii de 15 zile, în luna iunie, a jurnaliștilor CNN Will Ripley, Tim Schwarz și Justin Robertson în Coreea de Nord. 

Împărțit pe șase capitole, reportajul încearcă să obțină o panoramă a izolaționismului din „Regatul Ermit” și a urii tradiționale împotriva Statelor Unite injectată propagandistic în toate straturile societății nord-coreene.

Primul capitol se intitulează „Copiii Republicii Populare Democrate Coreene”. În spatele acronimelor ce compun numele statal al Coreei de Nord, RPDC, jurnaliștii au descoperit un peisaj sumbru al copilăriei, conservat în toxinele sociale ale propagandei.

În Wonsan, un oraș pe coasta de est a țării, jurnaliștii au găsit într-o sală de internet mai mulți copii prinși în acțiunea unui joc video. În clipul atașat reportajului, doi elevi, purtând înnodată la gât eșarfa roșie de pionier, stau în fața unei unui ecran mare și, în rolul unor soldați virtuali, țintesc cu niște mitraliere negre de plastic inamicul de pe un teren de luptă.

„În întreb cine este dușmanul și răspunsul lor îmi provoacă fiori: Americanii”, scrie Will Ripley.

Unul dintre puști spune că își dorește ca într-o bună zi să se înroleze în armata nord-coreeană, ca să lupte împotriva „inamicului american”. Apoi, însuflețindu-se, își continuă tirada ideologică: „Pentru că ne-au invadat cu forța, ne-au masacrat poporul...”.

„Îi vom îngropa de vii”, intervine camaradul său de război virtual. „Să-i îngropăm de vii și apoi să-i ucidem”, întărește avântul prietenului său primul băiat intervievat.

„Îi întreb dacă mă vor împușca când le voi spune că sunt american”, notează Ripley, adăugând că răspunsul lor a venit prompt și la unison: „Da!”.

„După care își temperează oarecum entuziasmul, spunându-mi că vor vedea dacă sunt bun sau rău. Le promit că sunt un american bun. Ei îmi promit că, până la urmă, nu mă vor împușca”, mai relatează jurnalistul BBC.

„Există aproximativ 5 milioane de copii sub vârsta de 14 ani în Coreea de Nord. Ei fac parte dintr-o societate colectivă în care tronează lucrul în echipă și nu realizarea individuală. Acest lucru în echipă este necesar pentru ca, în timpul cursurilor, să câștige un loc în Tabăra Internațională de Copii Songdowon – considerată cea mai bună din țară”, concluzionează Will Ripley în primul capitol al reportajului.

Citiți aici reportajul integral

Tabăra Songdowon, subvenționată de regimul de la Phenian, are ca obiectiv familiarizarea tinerilor din alte state cu viața din Coreea de Nord și atrage anual peste 300 de participanți din țări precum Rusia, Vietnam, China, Irlanda sau Tanzania.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri