IMAGINE SATELIT. În apropierea întâlnirii Trump-Kim Jong-un, un detaliu bine ascuns iese la lumină

Data actualizării: Data publicării:
baza rachete balistice NC
Baza de rachete balistice Sino-ri. Foto: European Space Agency.

Președintele american Donald Trump și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un se vor întâlni la sfârșitul lunii februarie. În apropierea evenimentului, un detaliu legat de intențiile Phenianului în relația cu SUA a fost scos la iveală de o echipă de experți din cadrul Centrului de Studii Internaționale și Strategice (CSIS) din Washington.

U.S. President Trump Meets North Korean Leader Kim Jong-un During Landmark Summit In Singapore
FOTO: Getty Images

Experții CSIS au depistat cu ajutorul sateliților ceea ce ei consideră a fi un sit balistic nedeclarat al Phenianului.

Locul ar servi, mai exact, ca sediu general al programelor nord-coreene de rachete balistice și ar fi situat la o distanță de 212 kilometri de Zona Demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, în kun-ul Unjon.

Kun reprezintă o diviziune administrativă nord-coreeană similară comitatului.

În subteranele sitului ar fi stocate rachete balistice Nodong, care pot fi folosite într-un scenariu de atac nuclear convențional asupra Coreei de Sud, Japoniei și exclavă americane strategice din largul Pacificului – Insula Guam.

baza rachete balistice NC
Baza de rachete balistice Sino-ri. Foto: European Space Agency.

„Baza de operațiuni Sino-ri și rachetele Nodong desfășurate în această locație se potrivesc în strategia nucleară militară a Coreei de Nord, oferindu-i o capacitate de a efectua lovituri convenționale”, se menționează în raportul CSIS.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă, 19 ianuarie, că a fost stabilit locul unde va avea a doua sa întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, fără însă a oferi mai multe detalii.

„Am convenit să ne întâlnim, probabil la finalul lunii februarie. Am ales o ţară, dar vom anunţa numele ei în viitor'', le-a declarat Trump reporterilor acreditaţi la Casa Albă.

Vineri, Donald Trump l-a primit la Casa Albă pe negociatorul-şef nord-coreean Kim Yong Chol. Liderul american a calificat această întâlnire de două ore drept una „incredibilă şi foarte bună”.

Prima întâlnire a lui Donald Trump cu Kim Jong-un a avut loc anul trecut, în Singapore. Cu acea ocazie, liderul nord-coreean a promis că ţara sa va renunţa la arsenalul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor americane impuse Phenianului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri