Imagini cu coada kilometrică de camioane cu cereale, de la granița dintre Ucraina și Polonia. Șoferii ucraineni stau pe loc de 3 zile

Data actualizării: Data publicării:
camioane cu cereale
La granița dintre Ucraina și Polonia s-au format cozi kilometrice de camioane încărcate cu cereale, care acum nu mai pot intra pe teritoriul țării în urma interdicției instituite. FOTO: Profimedia Images

La granița dintre Ucraina și Polonia s-au format cozi kilometrice de camioane încărcate cu cereale, care acum nu mai pot intra pe teritoriul țării în urma interdicției instituite. Ministrul Agriculturii de la Kiev face presiuni pentru ca măcar tranzitul grânelor să fie permis prin Polonia.

Situația este cu atât mai presantă cu cât Rusia amenință că nu va mai înnoi acordul care prevede transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. 

Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii: "Se poartă discuții cu partea ucraineană pentru a reglementa problema tranzitului, pentru că nu suntem împotriva tranzitului, dar Polonia trebuie să aibă garanția de 100%.

Vreau să subliniez încă o dată, avem nevoie să avem 100% garanție că produsele care ne-au destabilizat piața, în special piața agricolă, nu vor rămâne în Polonia."

Șofer de camion din Ucraina: "Stăm la coadă, se întinde pe aproximativ 25 de kilometri când am ajuns aici. Stăm fix în acest loc de trei zile deja."

Șofer de camion din Ucraina: "Nu putem merge în nicio direcție. Da, polonezii ne-au întins mâna, le sunt foarte recunoscător. Le sunt extrem de recunoscător, întreaga Ucraine este, chiar și întreaga lume. Dar acum, Polonia nu ne mai lasă să intrăm din anumite motive."

Polonia și Ungaria au decis interzicerea importurilor de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, pentru a-și proteja sectorul agricol, au anunțat sâmbătă guvernele celor două țări. Hotărârea a venit după ce vineri au avut loc discuții în format de videoconferință între miniștrii Agriculturii din România, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, în cadrul căreia se luase hotărârea de a se acționa unitar în privința cerealelor din Ucraina.

Bulgaria a anunțat duminică că ia în calcul, la rândul ei, interzicerea importului de cereale ucrainene.

Într-un interviu la Digi24 privind criza cerealelor din Ucraina, ministrul Agriculturii Petre Daea a atras atenția că trebuie găsite soluții care să nu pună țara în situația unei măsuri de infringement din partea Comisiei Europene.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri