Video Exclusiv Imagini de coșmar și mărturii emoționante din mijlocul infernului. Cum arată Grecia după flăcările care par greu de stăpânit

Vali Stan Data actualizării: Data publicării:
paduri mistuite de flacari in grecia
Imagini de coșmar și mărturii emoționante din mijlocul infernului. Cum arată Grecia după flăcările care par greu de stăpânit. FOTO: Digi24

Peste 150 de incendii, mii de oameni evacuați și o națiune disperată. Este bilanțul infernului din Grecia. De mai bine de două săptămâni, Republica Elenă duce o luptă inegală cu flăcările. Cele mai mari probleme sunt lângă Atena.

Echipa Digi24 care însoțește pompierii români care și-au început sâmbătă misiunea în Grecia a ajuns chiar în centrul dezastrului.

Reporterul Digi24, Valentin Stan, a relatat cât de dificilă este intervenția pompierilor în nordul Atenei, în zonele de periferie. Acolo sunt cele mai mari probleme, deoarece de la o oră la alta apar noi focare.

Situația este critică, iar pompierii încearcă să țină sub control flăcările care se extind din cauza vântului puternic.

Echipajele de pompieri primesc continuu alerte, prin stație, cu zonele unde trebuie să intervină de urgență.

Echipa Digi24 a surprins imagini de coșmar în Grecia. În doar două ore, zeci de hectare de pădure s-au transformat în scrum.

Flăcările s-au extins atât de repede, încât oamenii au putut doar să își părăsească în grabă locuințele. Și-au abandonat casele și mașinile din care nu a mai rămas nimic, a relatat Vali Stan.

În imaginile filmate de Digi24 este surprinsă situația incredibilă în care focul a ajuns până la gardul unei locuințe și a făcut scrum mașina parcată în față.

Într-o încercare disperată, unii dintre ei vor să stingă flăcările aruncând găleți cu apă.

Focul pare însă de neoprit, iar intervenția atât din aer, cât și la sol devine tot mai dificilă.

"E ca la război!"

Sunt 154 de focare active acum în Grecia. Doi oameni - un pompier și un voluntar - au murit și alți cel puțin 16 au fost răniți în lupta cu flăcările. Cele mai grave situații sunt în nordul Atenei și pe insula Evia, a doua ca mărime din arhipelag, și unde s-a dat ordin de evacuare în mai multe localități. Din una dintre ele, Limni, 500 de oameni au plecat cu feribotul, deoarece toate drumurile din jur sunt blocate de foc.

Este o misiune aproape imposibilă pentru pompierii care luptă cu incendiile de vegetație din nordul Atenei, cele mai grave din Grecia în acest moment. Flăcările înaintează cu repeziciune, ajutate de vânt și vegetația uscată după temperaturile caniculare din ultima perioadă.

Mii de oameni au primit ordin să-și părăsească locuințele aflate în nordul capitalei elene, din cauză că incendiile se apropiau rapid. Case, mașini și afaceri au fost mistuite.

"Foc, atât de mult foc. Totul a ars, case, fabrici, totul. S-au dus! Toată lumea a plecat, așa că voi pleca și eu. Ce vom face de acum încolo, unde ne vom duce?"

"Ca la război! E incredibil la ce am fost noi martori aici", povestesc oamenii disperați.

Continuă problemele și în insula Evia, a doua cea mai mare din Grecia. Incendiile din partea de nord au ajuns la o dimensiunea periculoasă. Oamenii din mai multe localități au fost evacuați pe mare, deoarece toate drumurile sunt blocate de flăcări.

Citește și: FOTO VIDEO. Furtuni de foc și explozii în Grecia. Vântul amplifică incendiile. Premierul Mitsotakis spune că țara e „un butoi cu pulbere”

Mai multe țări, inclusiv România, au trimis echipe de intervenție în ajutorul grecilor. Iar armata elenă a trimis pe front tancuri specializate în stingerea incendiilor, care au în loc de turelă și tun, pompe de mare putere și rezervoare de apă.

Incendiile au izbucnit în timp ce Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri