"Îmi face greață să văd aceste lucruri". Guvernul din Feroe schimbă regulile de vânătoare după ce masacrul delfinilor a indignat lumea

Data publicării:
delfini ucisi
Peste 1.400 de delfini au fost omorâți într-o singură zi Insulele Feroe, în timpul vânătorii anuale tradiționale. FOTO: Profimedia Images

Guvernul Insulelor Feroe va revizui regulile de vânătoare a delfinilor după ce peste 1.400 de delfini au fost omorâți într-o singură zi, în timpul vânătorii anuale tradiționale, vechi de secole, care este cunoscută sub numele de Grindadrap.

Duminică, ambarcaţiunile au condus delfinii cu coastă albă din Atlantic spre un golf de pe malul insulei Skalabotnur, unde bărbații au așteptat să omoare mamiferele  cu cârlige, cuțite și sulițe, ca parte a tradiției locale.

Atunci, apele au fost înroșite de sânge, iar plajele au fost acoperite de cadavrele mamiferelor. Adevărata dimensiune a masacrului a fost aflată abia la final, iar asta a dus la un val de furie și de revoltă.

Decizia vine după ce în spațiul public au apărut filmări cu acest dezastru care a dus la un val de furie în Feroe. Au reacționat atât activiștii pentru drepturile omului, cât și locuitorii din insule.

Alex Cornelissen, directorul executiv al Sea Shepherd, care militează împotriva vânătorii de balene, a declarat că este "absolut îngrozitor să vezi un atac asupra naturii la o asemenea scară în Insulele Feroe", scrie The Independent.

"Îmi face greață să văd acest gen de lucruri", este mesajul postat de o persoană pe pagina de Facebook a postului radio local.

Un alt comentator a scris: "Mi-e jenă că sunt din Insulele Feroe".

"Luăm această problemă foarte în serios. Ne vom uita atent la vânătoarea de delfini și ce rol ar trebui să joace în societatea noastră", a declarat premierul din Feroe, Bardur a Steig Nielsen.

Vânătoarea mamiferelor marine este o tradiție care se practică de sute de ani în Insulele Feroe

Insularii ucid de obicei până la 1.000 de mamifere marine pe an, în cadrul acestui eveniment, însă anul acesta a fost înregistrat cel mai mare număr de mamifere ucise. Anul trecut, au fost ucişi doar 35 de delfini cu coastă albă.

Legislaţia din Feroe prevede că animalele trebuie să moară rapid și fără suferință, dar acest lucru nu se întâmplă adesea. Serviciul Veterinar din Feroe a calculat durata medie a uciderii în timpul vânătorilor de Grindadrap la 12,7 minute, deși organizația pentru protecția mediului Sea Shepherd arată că uciderea durează peste 20 de minute.

Potrivit organizației, în ultimul deceniu au fost ucise peste 8.000 de balene și delfini.  

Carnea și untura provenite de la aceste animale sunt folosite ca hrană și datează dintr-o perioadă în care localnicii se bazau pe balene și delfini pentru a supraviețui.  

Vânătoarea de balene este permisă de autoritățile din Feroe, dar nu este acceptată de Comisia internațională pentru vânătoarea de balene, din cauza dezacordurilor cu privire la puterea acestui organism de a controla vânătoarea de cetacee.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri