Împușcați, căzuți de la geam sau de pe stânci. Cine sunt oligarhii și oficialii ruși morți în condiții misterioase într-un an de război

Data publicării:
vladimir putin se sterge pe maini cu un prosop
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Doar de la începutul anului, un general rus și șefa departamentului financiar al districtului militar de vest s-au sinucis, potrivit autorităților ruse. Aceștia completează o listă cu 30 de oligarhi ruși, oficiali guvernamentali sau din armată, parlamentari sau critici ai războiului, altădată apropiați de Vladimir Putin, care au murit în condiții suspecte într-un an de război.

Generalul-maior Vladimir Makarov, în vârstă de 72 de ani, demis recent de Vladimir Putin, și Marina Iankina , şefa Departamentului financiar din cadrul Districtului militar Vest, sunt ultimii doi oficiali ruși care completează lista morților misterioase.

Poliția a găsit pe 13 februarie trupul lui Makarov în casa sa din nord-vestul Moscovei anunțând că s-a sinucis. Acesta s-ar fi împușcat cu o armă de vânătoare.

Câteva zile mai târziu, a fost găsit cadavrul Marinei Iankina, înalt oficial din Ministerul rus al Apărării, în faţa blocului în care locuia la Sankt Petersburg. Poliţia a găsit documente şi obiecte personale care i-ar fi aparţinut acesteia pe balconul de la etajul al 16-lea al blocului.

De la începutul anului 2022, când a fost declanşată campania militară rusă împotriva Ucrainei, au avut loc mai multe decese în circumstanţe suspecte în Rusia, de la oameni de afaceri importanţi din industria petrolului şi a gazelor naturale până la membri ai familiilor acestora. Una din ipotezele vehiculate de analişti ruşi independenţi, care s-au refugiat în străinătate după declanşarea invaziei, este că aceste decese ar avea legătură cu fluxurile financiare ale Kremlinului şi transferul de fonduri în afara ţării.

Patru decese în anturajul lui Putin în decurs de doar o săptămână

La finalul anului trecut, în decursul unei singure săptămâni, patru oameni considerați apropiați de președintele rus Vladimir Putin au murit în condiții suspecte.

Vladimir Nesterov, supranumit „Omul-rachetă”, cel care a contribuit la dezvoltarea rachetei rusești Angara, care a fost lansată cu succes în 2014, și omul care a contribuit la dezvoltarea primei misiuni spre Lună a Rusiei, a murit fără a fi dezvăluită cauza decesului.

Dmitri Zelenov, oligarh rus în domeniul imobiliar, a murit în circumstanțe misterioase, în timpul unei vacanțe. Alexei Malsow, fost comandant al forțelor terestre ale Rusiei, a dispărut subit. Pavel Antov, unul dintre cei mai bogați deputați ruși, magnat în industria cărnii, a murit și el în timp ce se afla în vacanță în India.

Cele mai multe decese suspecte au avut loc în lunile decembrie și septembrie, câte cinci.

În SUA a murit, pe 14 august, după ce a căzut de la fereastră, omul de afaceri Dan Rapoport, un susținător al lui Alexei Navalnîi, critic al liderului de la Kremlin. 

La începutul lunii septembrie, BBC informa că Ravil Maganov, preşedintele gigantului petrolier rus Lukoil, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

Alți oligarhi ruși morți în anul invaziei în Ucraina

  • 30 ianuarie: Leonid Șulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort în baia cabanei sale din Leninski, regiunea Leningrad. La fața locului, a fost găsit un bilet de adio;
  • 25 februarie: Alexander Tiulakov, director general adjunct al Gazprom, a fost găsit mort în garajul casei sale din Sankt Petersburg cu o scrisoare de adio;
  • 28 februarie: Mihail Watford, miliardar rus născut în Ucraina, a fost găsit mort în casa lui din Surrey, Marea Britanie. Autoritățile britanice nu au găsit nicio dovadă care să indice că moartea sa a fost o crimă.
  • 23 martie: Vasili Melnikov, om de afaceri rus și patron al companiei MedStom, a fost găsit mort în apartamentul său din Nijni Novgorod. Soția și cei doi fii ai săi zăceau morți alături de Melnikov.
  • 18 aprilie: Vladislav Avaiev, fost vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort în apartamentul său de lux din Moscova. Soția și fiica de 13 ani au fost găsite moarte alături de Avaiev.
  • 19 aprilie: Serghei Protosenia, fost președinte adjunct al Novatek, a fost găsit spânzurat de o balustradă în casa familiei de la Lloret de Mar, Spania. Soția și fiica au fost găsite moarte în pat cu lovituri de topor și răni prin înjughiere.
  • 2-3 mai: Andrei Krukovski, manager al stațiunii de schi Estosadok Krasnaia Poliana, deținută de Gazprom, a murit după ce a căzut de pe o stâncă.
  • 8-9 mai: Alexander Subbotin, membru al consiliului de administrație al Lukoil, a murit în subsolul unui șaman jamaican de la Moscova, în urma unui atac de cord suferit în timpul unui ritual șamanic. Criticii spun că a fost otrăvit cu venin de broască.
  • 4 iulie: Iuri Voronov, director executiv al Astra-Shipping, o firmă subcontractată de Gazprom, a fost găsit în piscina vilei sale împușcat în cap. Arma a fost recuperată de la locul presupusei sinucideri.
  • 14 august: Dan Rapoport, om de afaceri rus născut în Letonia și un critic declarat al lui Putin, s-ar fi aruncat de la etaj din apartamentul său din Washington D.C., cu toate că soția lui ucraineancă a exclus această ipoteză.
  • 1 septembrie: Ravil Maganov, președinte al Lukoil și critic declarat al lui Putin, ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova după ce a fost internat pentru „probleme de inimă și depresie”.
  • 12 septembrie: Ivan Peciorin, director al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arcticii Rusești, ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză în apropierea insulei Ruski din Marea Japoniei. Cadavrul său a fost adus la mal de valuri, la peste 100 de kilometri de Vladivostok.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...