În nord-estul Afganistanului se pregătește o ofensivă împotriva talibanilor, condusă de fiul fostului comandat afgan Ahmad Shah Massoud

Data actualizării: Data publicării:
Ahmad Massoud participă la comemorarea tătălui său Ahmad Shah Massoud.
Ahmad Massoud participă la comemorarea tătălui său, Ahmad Shah Massoud, organizată în 27 martie 2021 la Paris. Sursă foto: Profimedia Images

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lansat joi un apel la demararea de negocieri în vederea formării unui „guvern reprezentativ” în Afganistan, pe fondul informaţiilor că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi fiul fostului comandant de război, Ahmed Shah Massoud, organizează o rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, relatează AFP şi TASS.

Talibanii nu controlează întregul Afganistan. Avem informaţii despre situaţia din Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, acolo unde sunt concentrate forţele de rezistenţă ale ex-vicepreşedintelui Saleh şi ale lui Ahmad Massoud, a afirmat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova, transmite Agerpres. 

Citește și: Cel puțin 12 oameni au fost uciși în Kabul, de când talibanii au preluat orașul

Șeful diplomației ruse a făcut din nou apel la un dialog naţional care să permită formarea unui guvern reprezentativ, subliniind că Rusia a insistat deja asupra unui astfel de mecanism destinat să pună capăt conflictului afgan înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului şi a majorităţii ţării.

De altfel, Moscova a sprijinit o inițiativă în acest sens a fostului preşedinte afgan Hamid Karzai, înmulţindu-şi în ultimele zile afirmaţiile liniştitoare sau chiar respectuoase despre talibani.

Fostul vicepreşedinte, Amrullah Saleh, a promis să nu se supună talibanilor şi s-a retras în Valea Panjshir.

După ce președintele afgan a fugit din țară și s-a refugiat la Abu Dhabi pentru că talibanii au cucerit capitala afgană Kabul în weekend, Amrullah Saleh a declarat, marţi seară, că el este preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani. 

Dorind să clarifice acest lucru, Amrullah Saleh a scris pe twitter că „conform Constituţiei Afganistanului, în absenţa, în cazul plecării, demisiei sau decesului preşedintelui, prim-vicepreşedintele devine preşedinte interimar. În momentul de faţă, eu sunt în ţară şi sunt preşedintele legitim pentru afacerile curente. Încerc să iau legătura cu toţi liderii pentru a asigura susţinerea şi pentru a avea consens”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Sunt pe teritoriul ţării, pentru o cauză şi cu un scop. Cu credinţa solidă în dreptate. Avem legitimitatea de a ne opune opresiunii susţinute de Pakistan şi dictaturii brutale a talibanilor", a subliniat Amrullah Saleh.

Imagini care circulau la începutul acestei săptămâni pe reţelele de socializare îl arătau pe acesta împreună cu Ahmad Massoud în Valea Panjshir, încercând aparent să pună piatra de temelie a unei noi mişcări de rezistenţă.

Aceast loc din Afganistan, greu accesibil, nu a căzut niciodată în mâinile talibanilor în timpul războiului civil din anii ‘90 şi nici un deceniu mai devreme în timpul ocupaţiei sovietice.

Tatăl lui Ahmad Massoud, Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir”, a fost un erou al rezistenţei antisovietice, apoi al rezidenței împotriva talibanilor, fiind ucis într-un atentat, cu două zile înainte de atacurile din 11 septembrie 2011 asupra turnurilor gemene din orașul american New York. 

Într-un editorial publicat miercuri în Washington Post, Ahmad Massoud cerea sprijin american în arme şi muniţii pentru miliţia sa din Afganistan, în scopul de a opune rezistenţă talibanilor.

În 1998, când aveam 9 ani, tatăl meu, comandantul mujahidinilor, Ahmad Shah Massoud, și-a adunat soldații într-o peșteră din Valea Panjshir ca să asculte când prietenul său, filosoful francez Bernard-Henri Lévy, li s-a adresat. „Atunci când lupți pentru libertatea ta”, a spus Lévy, „lupți și pentru libertatea tuturor.”

Tatăl meu nu a uitat niciodată acest lucru cât timp a luptat împotriva regimului taliban. Până în momentul în care a fost asasinat pe 9 septembrie 2001, la ordinul talibanilor și al grupării Al-Qaida, el a luptat pentru soarta Afganistanului, dar și pentru Occident.

Acum, această luptă comună este mai esențială ca niciodată în aceste ore întunecate și tensionate pentru patria mea.

Scriu din Valea Panjshir, gata să merg pe urmele tatălui meu, cu luptători mujahidini care sunt pregătiți să-i înfrunte din nou talibani. Avem depozite de muniție și arme pe care le-am strâns cu răbdare încă de pe vremea tatălui meu, pentru că știam că s-ar putea să vină cândva această zi”, a transmis Ahmad Massoud.

Citește și: „SUA nu poate asigura trecerea în siguranță pe aeroportul din Kabul”. Încercările disperate ale Occidentului de a-și evacua cetățenii

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri