În plin sezon al recoltelor, mobilizarea lui Putin îi trimite pe fermierii ruși în armată. Riscuri pentru anul agricol următor

Data publicării:
Combină pe câmp recolta cereale
Recoltare de cereale. Foto: Profimedia

Fermierii se numără printre rușii care sunt recrutați în armată, în cadrul mobilizării parțiale anunțate săptămâna trecută, a spus președintele Vladimir Putin, semnalând potențiale riscuri pentru recolta din 2023, relatează Reuters.

Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume. Toamna este un sezon aglomerat pentru fermieri, deoarece seamănă grâul de toamnă pentru recolta de anul următor și recoltează soia și semințele de floarea soarelui. Semănatul cerealelor de toamnă a fost deja întârziat de ploile din ultima vreme.

„Aș dori să mă adresez liderilor regionali și șefilor întreprinderilor agricole. În cadrul mobilizării parțiale, sunt în curs de recrutare și muncitori agricoli. Familiile lor trebuie sprijinite. Vă rog să acordați o atenție deosebită acestei probleme”, a spus Putin.

Anunțul lui Putin privind mobilizarea a stârnit panică în Rusia, iar mulți bărbați eligibili încearcă să plece din țară. Oficialii de la Moscova spun că în jur de 300.000 de oameni vor fi mobilizați.

Pe de altă parte, Putin a spus că se aşteaptă la o recoltă „record”, de 150 de milioane de tone de cereale în Rusia în 2022, într-un moment în care Moscova acuză sancţiunile occidentale că îi împiedică exporturile, în special către ţările sărace.

Potrivit Moscovei, deşi sancţiunile adoptate de Statele Unite şi Europa pentru a pedepsi Rusia pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei nu vizează direct sectorul agricol rusesc, ele împiedică finanţarea şi fluxul exporturilor ţintind băncile şi companiile de transport, potrivit Agerpres.

„Livrările noastre de cereale şi îngrăşăminte în străinătate rămân dificile. Sancţiunile împotriva Rusiei riscă să ducă la o agravare suplimentară a situaţiei, la o criză alimentară globală”, a adăugat el.

Putin critică în mod constant acordul încheiat în iulie la Istanbul, care a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina, susținând că acestea se îndreaptă în principal către ţările europene şi nu către cele sărace. Aceste acuzaţii au fost respinse în bloc de Ucraina şi ţările europene, aminteşte AFP.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri