În plină criză a migranților, Lukaşenko felicită Polonia de Ziua Independenței

Data actualizării: Data publicării:
preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Sursă foto: Profimedia Images

În plină criză a migranţilor la frontiera polono-belarusă, pe care Varşovia şi Uniunea Europeană o consideră un război hibrid al Minskului pentru a destabiliza blocul comunitar, preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, i-a felicitat joi pe polonezi de Ziua Independenţei, transmite EFE.

Sunt sigur că în circumstanţele actuale, în pofida situaţiei politice, a durelor provocări şi ameninţări, prin intermediul deschiderii şi dialogului raţional, a unei viziuni imparţiale a trecutului şi prezentului, popoarele celor două ţări pot implementa în comun idei pragmatice unificatoare, a transmis Lukaşenko într-un mesaj distribuit de serviciul său de presă.

Lukaşenko s-a declarat convins că principiile neamestecului în afacerile interne, proiectele de investiţii semnificative, activitatea comună pe scena internaţională în beneficiul stabilităţii şi securităţii vor servi pentru consolidarea reală a independenţei şi suveranităţii ţărilor noastre şi se vor transforma într-o bază solidă pentru menţinerea păcii şi cooperării constructive.

Mesajul lui Lukaşenko intervine după izbucnirea, luni, a celei mai recente crize politice între Belarus şi UE, cu Varşovia în frunte, din cauza sosirii a mii de migranţi, în marea lor majoritate kurzi proveniţi din Siria şi Irak, la graniţa cu Polonia, însoţiţi de efective ale forţelor de securitate belaruse, notează Agerpres.

Din primăvară, s-au înmulţit tentativele de intrare ilegală din Belarus în Letonia, Lituania şi Polonia, iar UE consideră că această situaţie este rezultatul unui plan al lui Lukaşenko de a destabiliza Europa, ca răspuns la sancţiunile occidentale aplicate Minskului după alegerile din 2020, pe care Occidentul le consideră fraudate, şi aterizarea forţată a unui zbor comercial soldat cu arestarea unui disident din Belarus

Pe de altă parte, Lukaşenko a ordonat joi Ministerului Apărării şi KGB-ului (serviciul de securitate din Belarus) să garanteze securitatea la frontiera cu Polonia. 

Trupele de la frontieră ale Ministerului Apărării și ale KGB-ului trebuie să garanteze controlul asupra mişcărilor de trupe ale NATO şi ale Poloniei”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, la o reuniune cu membrii Consiliului de Miniştri, potrivit agenţiei oficiale BELTA.

Totodată, Lukaşenko a ameninţat cu contramăsuri împotriva oricăror noi sancţiuni ale UE, inclusiv cu oprirea tranzitului de gaz natural şi mărfuri care trec prin Belarus. 

Încălzim Europa, iar ei continuă să ne ameninţe că vor închide graniţa. Ce-ar fi dacă am opri noi gazul natural acolo? Prin urmare, recomand conducerii poloneze, lituanienilor şi altor oameni fără cap să gândească înainte de a deschide gura, a declarat Lukaşenko, potrivit Reuters.

Citește și: Merkel i-a cerut lui Putin să facă presiuni asupra guvernului de la Minsk ca să se rezolve criza migranţilor de la granița cu Polonia

La rândul său, ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a declarat joi că Uniunea Europeană refuză să discute despre criza de la frontieră. Într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti, Makei a afirmat că UE a oprit în 2020 finanţarea sa către Minsk pentru consolidarea infrastructurii la frontieră şi construirea de spaţii de primire pentru migranţi. În replică, Minskul a încetat să mai respecte un acord cu Bruxelles-ul pentru reprimirea în Belarus a migranţilor intraţi ilegal în UE de pe teritoriul țării aflate în Europa de Est, care se învecinează cu Federația Rusă.

Am propus Uniunii Europene să poarte consultări pe acest subiect, dar am fost refuzaţi. De atunci, am propus în nenumărate rânduri începerea unui dialog pe această problematică, însă nu am primit un răspuns pozitiv, a susţinut șeful diplomației de la Minsk, care a apreciat că actuala criză a migranţilor este rezultatul politicii negândite a Bruxelles-ului care, în opinia sa, i-a invitat pe refugiaţi şi a declarat că este pregătită să-i primească. Makei a spus că Minskul se poziționează în favoarea unei reglementări a situației pentru a rezolva „în cel mai scurt timp cu putinţă” situația de la frontiera cu Polonia.

Citește și: Rusia a trimis bombardiere de sprijin în Belarus și amenință voalat UE: „Să nu permită să fie atrași într-o spirală periculoasă”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...