Live Text Rușii se tem că ucrainenii vor veni să elibereze Crimeea și au început să sape tranșee. Lupte puternice în Donbas

Data actualizării: Data publicării:
soldati rusi cu masca de gaze
Soldati ruși în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

În Ucraina a venit iarna și peste 10 milioane de oameni stau fără curent, în întuneric și frig, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Se fac eforturi pentru a restabili alimentarea cu electricitate cât mai rapid, după noile lovituri ale rușilor asupra instalațiilor electrice ucrainene. Asta în timp ce peste Kiev s-a așternut prima ninsoare. Liderul ucrainean a cerut din nou Occidentului să apere cerul țării sale. Apărarea antiaeriană este întinsă acum la maximum sub potopul de foc al rușilor. În acest timp, Kremlinul atribuie suferința civililor din Ucraina refuzului Kievului de a negocia. Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a anunțat prelungirea cu 120 de zile a acordului privind cerealele din Ucraina.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Primăria Moscovei anunță că nu mai dă cu artificii de sărbători din cauza „stării de spirit a populației” provocată de război

ACTUALIZARE 21.40 Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a decis, vineri, în urma consultării populaţiei şi ţinând cont de starea de spirit a acesteia în contextul războiului din Ucraina, anularea marilor concerte în aer liber şi a focurilor de artificii în timpul sărbătorilor de Anul Nou.

Sobianin a subliniat că aşa au hotărât moscoviţii în cadrul consultării la care au participat aproape 300.000 de persoane, opinia majoritară observată astfel fiind să fie celebrate sărbătorile, dar să se restrângă festivităţile, scrie EFE, citată de Agerpres.

Un procent de „29% s-au pronunţat pentru formatul tradiţional al sărbătorilor, în timp ce 52% au propus renunţarea la actele publice masive”, a precizat primarul capitalei ruse. Cu toate acestea, a adăugat el, în timpul sărbătorilor de iarnă nu vor lipsi tradiţionalele luminiţe şi decoraţiuni.

Denis Şmihal: Ucraina a obţinut până acum ajutor internațional de 23 de miliarde de dolari

ACTUALIZARE 21.30 De la începutul invaziei ruse şi până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari sub formă de ajutor internaţional, a spus transmite premierul ucrainean Denis Şmihal.

„Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate şi independenţă”, a spus premierul ucrainean, care l-a primit vineri la Kiev pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează Agerpres.

Din cele 23 de miliarde de dolari, 4,8 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro) provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro) au fost furnizate de SUA, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Potrivit lui Şmihal, aceste fonduri au fost folosite pentru a finanţa, între altele, plata salariilor funcţionarilor, plata pensiilor, burselor şi a ajutoarelor de stat.

Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, scoasă din funcţiune

ACTUALIZARE 17.56 Aproape jumătate din infrastructurile energetice ale Ucrainei sunt scoase din funcţiune în urma seriilor de atacuri aeriene desfăşurate de Rusia de la începutul lunii octombrie, a declarat vineri premierul ucrainean Denis Şmigal, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

„Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii”, a spus Şmigal în timpul unei conferinţe comune de presă la Kiev cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune”, a precizat el.

Premierul ucrainean a cerut astfel Uniunii Europene „sprijin suplimentar” energetic şi financiar pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile, prin furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi seară că în urma raidurilor ruseşti peste 10 milioane de persoane în continuare nu au electricitate, mai ales în regiunile Kiev, Odesa, Viniţia şi Sumî.

Rusia acuză Ucraina că a executat peste zece prizonieri de război

ACTUALIZARE 17.23 Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că Ucraina a executat mai mult de zece prizonieri de război ruşi, care au fost împuşcaţi direct în cap, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministerul a făcut acest anunţ în răspuns la o înregistrare video care a circulat în social media ruse prezentând ceea ce se spune că este execuţia unor prizonieri de război ruşi. Reuters menţionează că nu a verificat deocamdată înregistrarea şi afirmaţiile ministerului rus.

Filmarea arată „uciderea deliberată şi metodică a peste zece soldaţi ruşi imobilizaţi de către soldaţi ucraineni degeneraţi, cu gloanţe trase direct în cap”, a scris Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia înregistrarea este un semn al „caracterului atroce” al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi al „regimului” său de la Kiev. Zelenski „va răspunde în faţa tribunalului istoriei, a poporului Rusiei şi Ucrainei”, a adăugat ministerul.

Kievul nu a comentat pentru moment aceste afirmaţii ale Moscovei. Anterior, Ucraina a declarat la rândul ei că soldaţi ai săi au fost torturaţi în timp ce se aflau în captivitatea forţelor ruse, acuzaţii respinse de Moscova.

Lupte puternice în Donbas

ACTUALIZARE 14.00 Trupele ucrainene şi ruse sunt angajate în lupte aprige în regiunea minieră Donbas, din estul Ucrainei, potrivit Statului Major ucrainean, citat de dpa.

Într-o actualizare a situaţiei de pe front, Statul Major al armatei ucrainene informează vineri despre tiruri de artilerie şi de tancuri în localităţile Vodianoie, Krasnogorovka şi Mariinka, în apropiere de Avdiivka. Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, notează dpa, care adaugă că acestea coincid totuşi cu datele transmise de bloggeri militari ruşi.

Dar situaţia de pe prima linie a frontului rămâne neschimbată. De asemenea, armata ucraineană a semnalat bombardamente intense în jurul oraşului Bahmut, precum şi în zona Kupiansk de pe linia frontului, important nod de cale ferată. Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost vizate joi de lovituri cu rachete din partea armatei ruse, privând de electricitate până la 10 milioane de persoane, potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a insistat vineri că loviturile sale din ajun au vizat infrastructuri militare şi energetice şi că toate ţintele au fost distruse, conform agenţiei franceze de presă.

Rușii întăresc apărarea în Crimeea

ACTUALIZARE 13.00 Rușii s-au apucat să sape șanțuri în peninsula Crimeea, pe care o ocupă din 2014. După retragerea haotică din Herson, aflat la nord, rușii sunt mult mai vulnerabili acum, scrie BBC.

"Lucrările de construire a fortificaţiilor se desfăşoară sub controlul meu pe teritoriul Crimeii pentru a garanta securitatea locuitorilor" de aici, a declarat Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Moscova după anexarea acestei peninsule ucrainene.

El a subliniat totuşi că securitatea Crimeii trece "în principal prin măsuri de pus în aplicare pe teritoriul regiunii Herson", adiacentă peninsulei, în sudul Ucrainei.

Acest anunţ intervine în timp ce forţele ruse au efectuat săptămâna trecută o retragere umilitoare în această regiune, după ce au eşuat în a contracara un contraatac al soldaţilor ucraineni. Retragerea militarilor ruşi, care au abandonat în special capitala regională cu acelaşi nume, a permis forţelor Kievului să-şi apropie tunurile de Crimeea, devenită ţintă de mai multe ori în ultimele luni.

În octombrie, podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula de teritoriul rus, a fost parţial avariat în urma unui atac atribuit Ucrainei de către Moscova, care a făcut referire la un camion capcană. Alte atacuri imputate forţelor ucrainene au avut loc în Crimeea, în special împotriva flotei ruse din Sevastopol sau împotriva mai multor infrastructuri militare ruseşti din peninsulă.

De când armata rusă a părăsit Hersonul, au existat tot mai multe speculații că armata ucraineană ar putea ajunge în Crimeea și ar putea începe lupta pentru eliberarea peninsulei anexate Rusiei. 

Au fost găsite urme de explozibil la locul avariilor la conductele Nord Stream 

ACTUALIZARE 11.50 Anchetatorii au găsit urme de explozibili la locul avariilor la conductele Nord Stream, confirmând că a avut loc un act de sabotaj, a declarat vineri un procuror suedez, potrivit Reuters.

Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în conductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică. Danemarca a declarat luna trecută că o investigație preliminară a arătat că scurgerile au fost cauzate de explozii puternice.

„Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe câteva dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat procuratura suedeză într-un comunicat. „Investigația este extrem de complexă și cuprinzătoare. Ancheta în curs va determina dacă pot fi identificați suspecți”, a adăugat aceasta. 

Ministerul rus de Externe anunță prelungirea cu 120 de zile a acordului privind cerealele  

ACTUALIZARE 10.50 Acordul intermediat de ONU care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră în timpul războiului va fi prelungit cu 120 de zile în aceiași termeni, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus de Externe publicat joi.

„Acordul dintre Rusia, Turcia, Ucraina și Organizația Națiunilor Unite, semnat la Istanbul pe 22 iulie, va expira pe 18 noiembrie. Textul documentului prevede prelungirea automată a acestuia cu încă 120 de zile, în absența obiecțiilor din partea oricare dintre părți. Nu au fost primite obiecții”, a menționat Ministerul rus de Externe, citat de CNN.

Potrivit ministerului, Moscova „a subliniat în mod clar și deschis că acordurile privind produsele alimentare ucrainene și punerea efectivă în aplicare a Memorandumului Ruso-ONU privind normalizarea exporturilor agricole rusești rămâne neschimbat”.

„Am luat act de intensificarea efortului Secretariatului ONU de a-și îndeplini obligațiile în acest sens și de informațiile pe care ni le-au furnizat cu privire la rezultatele intermediare ale activității sale de înlăturare a obstacolelor în calea exporturilor rusești de îngrășăminte și alimente. Toate aceste probleme trebuie rezolvate în termen de 120 de zile, perioadă pentru care pachetul va fi prelungit”, a transmis ministerul.

Ministerul a adăugat că „orice încercare de a folosi coridorul umanitar din Marea Neagră pentru provocări militare va primi un răspuns dur”.

Noi bombardamente în Nikopol

ACTUALIZARE 10.00 Rușii au atacat din nou cu rachete orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk.

Șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznichenko, a transmis că mai multe clădiri au fost avariate. În atacuri au fost distruse mașini și linii de transport, a adăugat el.

Nu au fost victime, a scris Reznichenko pe Telegram.

Polonia va avea în câteva zile rezultatele anchetei privind racheta

ACTUALIZARE 8.55 Un oficial polonez a declarat pentru CNN că țara sa se va mișca rapid în ceea ce privește ancheta declanșată după ce o rachetă a căzut marți în satul polonez Przewodow și a ucis doi oameni. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, a declarat că Polonia continuă ancheta privind incidentul și că autoritățile se așteaptă să primească rezultatele în următoarele zile.

Jasina a declarat că experților ucraineni li se va permite, de asemenea, accesul la locul incidentului, subliniind că mai întâi trebuie să existe "unele aranjamente legale pentru a crea un spațiu bun pentru expertiza lor". 

Rezoluție AIEA: Rusia să se retragă din centrala nucleară Zaporojie 

ACTUALIZARE 8.40 Consiliul guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o noua rezoluţie prin care cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară Zaporojie din Ucraina şi să-şi înceteze acţiunile împotriva site-urilor nucleare, potrivit unor surse diplomatice.

Textul, prezentat de Canada şi Finlanda, a fost aprobat de 24 din cele 35 de state care fac parte din Consiliu, au precizat doi diplomaţi contactaţi de AFP. Rusia şi China au votat împotriva.

Ucraina și-a avertizat aliații că nu va putea să își revină dacă Rusia îi mai atacă rețeaua de energie. „Iarna va fi foarte grea” 

ACTUALIZARE 8.10 Guvernul ucrainean și-a avertizat aliații din Occident că anticipează o intensificare a atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice în următoarele zile, iar Kievul nu crede că are destule piese de schimb ca să poată relua distribuția de energie electrică și căldură dacă aceste bombardamente vor avea loc, au transmis doi oficiali din Congresul american și un oficial occidental care a avut acces la informațiile serviciilor americane de spionaj, scrie Politico. 

Oficialii ucraineni le-au cerut în ultimele zile omologilor lor americani și mai multor țări europene să le ofere asistență pentru a se pregăti pentru o perioadă în care accesul la electricitate și gaze naturale va fi limitat – un scenariu care, potrivit Kievului, va complica eforturile armatei ucrainene pe front și va strămuta din nou civilii. Ucraina are nevoie de piese de schimb, inclusiv generatoare, conducte și valve cu care să își repare infrastructura. Kievul este în plin proces de a-și repara infrastructura avariată, dar se tem că atacurile rusești vor continua și le va fi imposibil să țină pasul cu distrugerile pe care le vor provoca.

Noile avertizări, care au ajuns la urechile congresmenilor americani prin intermediul unor rapoarte secrete, au apărut în timp ce Rusia a lansat marți rachete asupra capitalei Ucrainei, lovind blocuri de apartamente și provocând pene de curent la doar câteva zile după ce Rusia și-a retras trupele din orașul strategic Herson. 

Zelenski: Peste 10 milioane de ucraineni nu au electricitate

ACTUALIZARE 8.00 Volodimir Zelenski a spus că Ucraina se confruntă în continuare cu întreruperi de urgenţă ale energiei electrice, după un nou val de atacuri cu rachete ruseşti, în timp ce temperaturile au scăzut spre limitele îngheţului.

„În acest moment, peste 10 milioane de ucraineni sunt lipsiţi de electricitate”, a anunţat el.

Volodimir Zelenski a cerut joi seara partenerilor occidentali să asigure „protecţia deplină a cerului ucrainean” în condiţiile în care ţara sa se confruntă cu un val de atacuri cu rachete din partea Rusiei.

„Încă o dată şi încă o dată, le repetăm partenerilor noştri că numai protecţia deplină a cerului ucrainean va salva atât Ucraina, cât şi Europa de multe posibile escaladări ale agresiunii ruseşti şi va încuraja cu siguranţă Rusia să pună cu adevărat capăt războiului”, a declarat Volodimir Zelenski, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu valuri de atacuri cu rachete din partea Rusiei.

Preşedintele ucrainean s-a referit şi la ideea negocierilor cu Moscova, pe care a respins-o, spunând că această opţiune nu ar aduce cu adevărat pacea, ci este doar o stratagemă propagandistică a Kremlinului pentru a câştiga timp.

Prima ninsoare în Kiev

ACTUALIZARE 7.55 Imagini din Kiev, unde a nins

În Ucraina a nins, 10 milioane de oameni stau în frig și pe întuneric. FOTO: Profimedia Images
În Ucraina a nins, 10 milioane de oameni stau în frig și pe întuneric. FOTO: Profimedia Images

Macron: ''Acest război este şi problema voastră''

ACTUALIZARE 7.50 Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ţărilor din Asia-Pacific să se alăture "consensului din ce în ce mai mare" împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest război este şi "problema lor", scrie Agerpres.

"Prioritatea numărul unu a Franţei este să contribuie la pace în Ucraina şi să încerce să se creeze o dinamică globală care să pună presiune asupra Rusiei", a afirmat preşedintele francez la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). El şi-a exprimat intenţia de a "colabora foarte strâns cu China, India, întreaga regiune, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens din ce în ce mai mare spunând 'acest război este şi problema voastră' ".
Agenda summitului APEC este dominată de consecinţele economice ale conflictului din Ucraina, pe care ţările din Sud le deplâng fără a condamna invazia rusă, şi de probleme de stabilitate regională, între care testele cu rachetă efectuate de Coreea de Nord şi disputele din Marea Chinei de Sud.

Kiev: Amploarea cazurilor de tortură la Herson este ''oribilă''

ACTUALIZARE 7.40 Amploarea cazurilor de tortură la Herson în timpul ocupaţiei ruse a acestui oraş din sudul Ucrainei este "oribilă", a declarat joi un înalt oficial ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets.

"Nu am văzut cazuri de tortură de o asemenea amploare", "după ce am vizitat toate camerele de tortură din diferite regiuni ale Ucrainei", a declarat Dmytro Lubinets. "Amploarea fenomenului este oribilă", a subliniat el.

"Zeci de persoane" au fost "electrocutate, bătute cu ţevi metalice. Le-au fost rupte oasele" şi "ruşii au filmat totul", a spus oficialul ucrainean. "Sunt sigur că în fiecare localitate importantă se va descoperi o cameră de tortură. Pentru că este un sistem pus în aplicare de Rusia", a declarat el.

Autorităţile ucrainene au anunţat că au descoperit mai multe camere de tortură în zone eliberate din regiunea Herson.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri