Înainte de schimbarea sa din funcție, Netanyahu a autorizat un marș al militanților de extremă dreapta. Hamas amenință cu noi violențe

Data publicării:
premierul Benjamin Netanyahu susține o conferințî de presă
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Guvernul Israelului anunță că a autorizat un controversat marș al militanților israelieni la Ierusalim, în contextul tensiunilor cu militanții palestinieni. Marșul ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, a anunțat biroul prim-ministrul israelian în exercițiu, Benjamin Netanyahu.

„Marşul va avea loc marţi, 15 iunie, conform unui traseu care urmează să fie stabilit de poliţie şi de organizatori”, se arată în comunicatul transmis după o reuniune a cabinetului de securitate israelian, relatează AFP, citat de Agerpres.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat cu o nouă escaladare dacă marşul, programat iniţial pentru joi, va avea loc. Violențele din Israel abia ce s-au terminat după un armistițiu stabilit la sfârșitul lui mai. 

Marșul care a primit autorizarea ar putea fi ultima încercare a lui Benjamin Netanyahu de a opri formarea noului guvern care îi va încheia „domnia” de 12 ani. Votul pentru învestirea noului guvern format din opt partide de opoziție urmează să aibă loc duminică.

Netanyahu încearcă, pe ultima sută de metri, să oprească formarea noului guvern

Netanyahu, a făcut, săptămâna trecută, noi acuzații la adresa probabilului său succesor, Naftali Bennett, într-o nouă încercare de a „desface” coaliția formată de partidele de opoziție în Israel. Netanyahu își acuză rivalul de „fățărnicie” și spune că noua coaliție este rezultatul „celei mai mari fraude electorale din istoria democrației”.

Vestea formării noii coaliții a venit săptămâna trecută, după ce Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid l-a anunțat pe președintele țării că un acord între cele opt partid a fost obținut. 

Partidele care formează coaliția reprezintă întregul spectru al politicii israeliene, iar ea va include, în premieră, un partid arab. Membrii coaliției sunt

  • Partidul Albastru și Alb, condus de Benny Gantz, actualul ministru al Apărării

  • Israel Beiteinu (de centru-dreapta spre dreapta naționalistă)

  • Partidul Muncii (stânga)

  • Partidul Noua Speranță (centru-dreapta spre dreapta)

  • Meretz (stânga)

  • Raam (partidul arabilor israelieni)

  • Yamina (dreapta, naționalist)

  • Yesh Atid (centru)

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri