Încă două nave de transport cu cereale au plecat din Ucraina iar alte 7 sunt încărcate pentru export

Data actualizării: Data publicării:
The UN Secretary-General Antonio Guterres Visits Odesa, Ukraine - 19 Aug 2022
Nava de transport Kubrosli-Y, staționată în portul Odesa. Foto: Profimedia Images

Două nave ce transportă cereale au părăsit portul Ciornomorsk, a anunțat sâmbătă Ministerul turc al Apărării, numărul total de nave care au plecat din porturile Ucrainei de la Marea Neagră sub un acord mediat de ONU ajungând la 27, transmite Reuters.

Zumrut Ana și MV Ocean S, care sunt autorizate să plece pe 20 august, au fost încărcate cu 6.300 de tone de ulei de floarea soarelui și respectiv 25.000 de tone de grâu, a transmis centrul comun de coordonare înființat pentru asigurarea trecerii în siguranță a navelor.

Autoritatea Portuară a Ucrainei a declarat sâmbătă că trei porturi au început să încarce alimente pe șapte nave, care ar urma să transporte 66.500 de tone de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui către consumatori.

Exporturile de cereale din Ucraina au scăzut de când a început războiul deoarece porturile de la Marea Neagră – o importantă rută de transport naval – au fost închise, ceea ce a dus la creșteri de prețuri și temeri privind penurii alimentare în Africa în Orientul Mijlociu.

La sfârșitul lunii iulie, trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate ca urmare a unui acord între Moscova și Kiev, mediat de ONU și de Turcia.

The UN Secretary-General Antonio Guterres Visits Odesa, Ukraine - 19 Aug 2022
Terminalul cu cereale din portul Odesa. Foto: Profimedia Images

Autoritatea spune pe Facebook că în portul Ciornomorsk au intrat navele Andan, Toplaz, Filioz și Maranta, în vreme ce în Odesa au fost încărcate Ganosaia și Kubrosli Y.

Nava Mohamad Y așteaptă rândul său, precum și nava-cisternă Foyle, care stă în portul Pivdenîi.

Autoritatea ucraineană mai transmite că exporturile agricole se îndreaptă către Franța, Sudan, Turcia și Olanda.

Prima navă cu cereale din Ucraina care a plecat din Odesa în 1 august a ajuns în Siria, după ce a fost refuzată de cumpărătorul din Liban.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrkov a spus vineri că alte 10 nave de transport erau încărcate cu cereale în porturile ucrainene de la Marea Neagră și erau pregătite pentru livrări.

El a mai spus că 25 de nave au fost deja detașate din cele trei porturi ucrainene cu 630.000 de tine de produse agricole la bord.

De asemenea, primul tren de cereale din Ucraina a intrat în noaptea de joi spre vineri în România, pe la Galați.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri