Încă un înalt demnitar îl abandonează pe Putin. Ginerele lui Elțîn, primul președinte al Rusiei, s-a retras din funcția de consilier

Data actualizării: Data publicării:
Valentin Iumașev
Valentin Iumașev a fost șef de cabinet al președinției ruse în timpul lui Boris Elțîn și până mai recent, un consilier onorific al lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Valentin Iumașev, ginerele primului președinte al Rusiei, Boris Elțîn, s-a retras din funcția de consilier onorific al lui Vladimir Putin în urmă cu o lună, conform unor surse din anturajul fostului oficial rus, citate de Reuters.

Iumaşev a fost un consilier onorific cu o influenţă limitată asupra luării de decizii a lui Putin, însă plecarea lui înlătură toate legăturile dintre regimul Putin şi președinția lui Elțîn, o perioadă de reforme liberale şi de deschidere a Rusiei spre Occident.

În martie, o altă personalitate marcantă din perioada lui Elţîn, Anatoli Ciubais, s-a retras din funcţia de trimis special al Kremlinului, iar luna aceasta un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la Naţiunile Unite a demisionat după ce a condamnat războiul.

Liudmila Telen, prim-vicepreşedintă a Centrului Prezidenţial Boris Elţin, o fundaţie în care Iumaşev este membru în consiliul de administraţie, a declarat pentru Reuters că Iumaşev a renunţat la rolul său de consilier al Kremlinului în aprilie, „din propria iniţiativă”.

O a doua persoană din anturajul lui Iumaşev a confirmat, sub protecţia anonimatului, că Iumaşev a încetat să fie consilier prezidenţial în aprilie.

În timpul lui Boris Elţin, care a fost preşedinte a Rusiei din 1991 până în 1999, Iumaşev a fost consilier al Kremlinului, iar apoi a devenit şeful de personal al preşedinţiei. El este căsătorit cu fiica lui Boris Elţin, Tatiana.

Iumaşev conducea administraţia prezidenţială în 1997 când Vladimir Putin, fost agent KGB care primise o funcţie de importanţă medie în administraţia prezidenţială cu un an înainte, a fost promovat în funcţia de şef-adjunct al acestei administraţii.

Această promovare a constituit o rampă de lansare pentru Putin, care a devenit un fel de „moştenitor” al lui Boris Elţîn şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2000, după ce Elţîn s-a retras.

Chiar dacă de-a lungul anilor politicile lui Putin s-au îndepărtat de valorile îmbrăţişate de Elţîn, liderul rus a menţinut legături cu fosta familie prezidenţială. În ianuarie 2020, potrivit site-ului Kremlinului, Putin a vizitat-o pe fiica lui Elţîn, Tatiana, acasă la ea, pentru a-i ura „la mulți ani” de ziua de naștere.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri