Incendiile amenință situl Jocurilor Olimpice antice: „După salvarea vieților oamenilor, prioritatea e să ne salvăm istoria”

Data publicării:
Incendiu vizibil în spatele unor dealuri
Incendiile au fost aproape să ajungă până la Olympia. Foto: Profimedia Images

Autoritățile elene au evacuat mai multe sate din apropierea sitului arheologic al Jocurilor Olimpice din antichitate, în vestul Peloponezului, din cauza incendiilor puternice care au erupt în urma valului de căldură extremă care a lovit Grecia și alte țări din regiune. În pericol se află inclusiv monumentele antice, relatează Reuters.

Zeci de sate au fost evacuate în apropierea sitului arheologic al Jocurilor Olimpice antice în vestul regiunii peloponeze, iar în jur de 160 de pompieri au încercat să oprească flăcările puternice.

„Facem tot ce putem pentru a salva acest loc sacru. După salvarea vieților umane, prioritatea noastră este să ne salvăm istoria”, a spus și un primar din zonă, Panagiotis Atonakopolous.

Situl arheologice, acolo unde flacăra olimpică își începe călătoria spre orașul care găzduiește Jocurile Olimpice moderne, este una dintre cele mai populare atracții turistice din Grecia. El a mai fost amenințat de un incendiu și în 2007.

Grecia arde de mai multe zile din cauza valului de căldură extremă care a lovit țara și regiunea în ultimele zile. În Atena, mii de oameni au fost forțați să fugă din calea flăcărilor, iar pompierii încă se străduiesc să aducă sub control numărul mare de incendii din toată țara.

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius și vântul puternic au produs peste 150 de incendii în mai multe regiuni ale țării în ultimele zile.

„Este o luptă titanică pe mai multe fronturi. Zilele următoare vor fi și mai dificile”, a spus Nikos Hardalias, care se ocupă de managementul crizei.

Valul de căldură extremă va continua să afecteze Grecia până la finalul săptămânii. Măsurile de urgență vor rămâne în vigoare până atunci – printre ele se includ micșorarea zilei de muncă și a perioadei de funcționare a serviciilor și o monitorizare sporită a riscurilor de incendiu.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri