Galerie Foto UPDATE. Incendiile din Algeria au ucis 65 de persoane. Patru piromani au fost arestați, potrivit presei naționale

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0626418423
Incendiile de pădure au cuprins regiunea muntoasă Kabylie, de la est de capitala Algeriei. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 15:00 Cel puţin 65 de persoane, între care 28 de militari, şi-au pierdut viaţa în incendiile forestiere care au devastat de luni seara nordul Algeriei, în special regiunea Kabylie, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de televiziunea naţională algeriană, relatează AFP. Patru "piromani" au fost arestați, potrivit presei naționale.

"Bilanţul incendiilor forestiere a crescut la 65 de morţi (28 de militari şi 37 de civili), mai ales în prefectura Tizi Ouzou", a raportat televiziunea, adăugând că 12 militari au fost "spitalizaţi în stare critică", conform Agerpres.

Pompierii, ajutaţi de militari şi voluntari, se luptau miercuri pentru a încerca să stingă cele 69 de focare încă active în 17 prefecturi din nordul Algeriei. Cele mai importante focare au fost semnalate în prefectura Tizi Ouzou, unde au fost înregistrate şi cele mai multe victime.

Aceste incendii, despre care autorităţile au afirmat că sunt de "origine criminală", afectează mai multe zone din regiunea Kabylie. Imagini impresionante, însoţite de apeluri de ajutor, circulau pe reţelele de socializare, arătând corpuri carbonizate, vite agonizând asfixiate şi sate devastate de flăcări.

Radioul public algerian a anunţat marţi arestarea a trei "piromani" în Medea. Un al patrulea a fost arestat la Annaba, potrivit agenţiei oficiale APS.

În timp ce Algeria se confruntă cu un val de căldură extremă, vânturile propagă flăcările şi complică sarcina salvatorilor, a declarat Youcef Ould Mohamed, un oficial local citat de APS.

În fiecare an, nordul Algeriei este afectat de incendii forestiere. În 2020, aproape 44.000 de hectare de pădure au fost distruse, în timp ce autorităţile au anunţat că au arestat autorii mai multor incendii de "origine criminală".

Acest fenomen se amplifică pe măsură ce incendiile se înmulţesc la nivel global. Ele sunt sunt asociate cu diverse fenomene despre care oamenii de ştiinţă afirmă că sunt legate de încălzirea globală.

-știre inițială-

Incendiile de pădure din Algeria au ucis, marți, 42 de persoane, inclusiv 25 de soldați trimiși pentru a ajuta în combaterea flăcărilor, potrivit guvernului, în vreme ce norii groși de fum acopereau marea parte a regiunii muntoase Kabylie, la est de capitală, transmite Reuters.

Zeci de incendii separate au izbucnit, de luni noapte, prin zonele împădurite din nordul Algeriei. Ministrul de Interne, Kamel Beldjoud, a acuzat că au fost provocate de persoane, fără a oferi mai multe detalii.

“Doar mâini criminale pot fi în spatele celor aproape 50 de incendii simultane din câteva localități”, a spus acesta.

Incendiile de pădure au cuprins regiunea muntoasă Kabylie, de la est de capitala Algeriei. Foto: Profimedia Images
Incendiile de pădure au cuprins regiunea muntoasă Kabylie, de la est de capitala Algeriei. Foto: Profimedia Images

Săptămâna trecută, un organism UE de monitorizare atmosferică a transmis că Mediterana a devenit un focar de incendii de vegetație, pe măsură ce flăcările au cuprins pădurile din Turcia și Grecia, susținute de un val de căldură.

Locuitorii din regiunea Tizi Ouzou din Kabylie au folosit ramuri de copac pentru a încerca să stingă peticele de pădure care ardeau sau au aruncat cu apă încercând cu disperare să oprească focul.

Soldații au murit în diferite zone, unii încercând să stingă flăcările și alții după ce au fost izolați când focul se răspândea, spun rezidenții Kabylie. Ministrul Apărării spune că mai mulți soldați au suferit răni grave din cauza arsurilor.

Câteva case au luat foc, în vreme ce familiile fugeau către hoteluri, hosteluri și rezidențe universitare, spun martorii, adăugând că un fum dens a îngreunat vizibilitatea echipajelor de pompieri.

“Am avut o noapte de groază. Casa mea este complet arsă”, a spus Mohamed Kaci, care fugise cu familia sa din satul Azazga către un hotel.

Vorbind, marți noapte, la televiziunea de stat, premierul Ayman Benabderrahmane a spus că bilanțul victimelor crescuse la 42, inclusiv 25 de membri ai armatei. Guvernul s-a aflat “în discuții avansate cu parteneri (străini) pentru a închiria avioane și a ajuta la grăbirea procesului de stingere a flăcărilor”, a adăugat acesta.

Pompierii și armata încercau să controleze flăcările, iar Beldjoud a precizat că prioritatea era de a evita creșterea bilanțului victimelor. Acesta a promis că-i va compensa pe cei afectați.

Incendii mai mici au făcut ravagii în păduri din cel puțin 16 provincii din statul nord-african, începând de luni noapte.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri