Încercările de asasinare a oficialilor numiți de ruși în Ucraina s-au triplat într-o lună

Data publicării:
Soldați ruși, în Herson.
Soldați ruși, în Herson. Foto: Profimedia Images

Alexei Kovalev a fost găsit împușcat în casa lui din orașul ucrainean Hola Prîstan, ocupat de ruși. În apropiere se afla iubita lui, care ar fi fost grav rănită, și o pușcă Mossberg. Este doar unul dintre oficialii numiți de ruși care au fost uciși în ultima vreme, relatează The Moscow Times.

Înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie, Kovalev a fost deputat în parlamentul ucrainean și membru al partidului Slujitorul Poporului al președintelui Volodimir Zelenski, dar, după ce o mare parte din regiunea Herson a fost capturată de trupele ruse în primele săptămâni ale invaziei, a schimbat tabăra.

Numit șef adjunct al administrației instalate de Moscova în Herson, Kovalev pare să fi fost ucis pentru că a colaborat cu Rusia.
Numărul unor astfel de crime în Ucraina ocupată de Rusia a crescut în ultimele săptămâni, în condițiile în care Kremlinul caută să accelereze integrarea politică a Ucrainei ocupate în Rusia, iar Kievul a pornit o contraofensivă pentru a relua controlul asupra zonei din jurul orașului strategic Herson.

Un bilanț al proiectului WarTranslated, care a fost coroborat de The Moscow Times, arată că 9 astfel de tentative de asasinat au avut loc luna trecută, față de trei în iulie. În total, au existat cel puțin 19 tentative de asasinat în zonele Ucrainei controlate de ruși, de la începutul invaziei.

Deși mulți oameni presupun că acestea sunt crime politice ordonate de Kiev pentru a descuraja colaboraționiștii și a submina planurile de integrare politică ale Moscovei, experții spun că unele ar fi putut face parte din luptele locale pentru putere sau cu dispute din cauza afacerilor.

În ciuda numeroaselor relatări din presa rusă despre planurile Kremlinului privind referendumurile de aderare la Rusia a zonelor ocupate din Ucraina, nu a fost încă stabilit un calendar concret al acestora.

„Cred că Moscova nu a luat încă o decizie finală cu privire la referendumuri, aceasta va depinde de situația de pe teren și de cât de bine controlează Rusia teritoriile. Kievul înțelege foarte bine acest lucru”, a spus analistul politic Ivan Preobrazhensky pentru The Moscow Times.

Kovalev a fost implicat îndeaproape și în afacerile agricole pentru care sudul Ucrainei este renumit, jucând un rol cheie în aranjarea transporturilor de cereale ucrainene în Rusia, după invazie.

Kovalev s-a întâlnit cu un înalt oficial de la Kremlin, Serghei Kirienko, care supraveghează teritoriul ucrainean ocupat, în iunie, după care a postat pe Facebook: „Rusia este aici cu adevărat și pentru totdeauna!” Două săptămâni mai târziu, a supraviețuit unui atentat cu mașină-capcană.

Poate cea mai exotică tentativă de asasinat de până acum a avut loc la începutul lunii august, când șeful regiunii Herson, numit de Moscova, Vladimir Saldo – șeful lui Kovalev – a fost aparent otrăvit.

Saldo, în vârstă de 66 de ani, fost primar al Hersonului și om de afaceri local, a fost transferat la un spital din Moscova după ce se pare că a mâncat o masă pregătită de un nou bucătar, iar Ministerul rus al Apărării a spus că este posibil să fi ingerat un agent toxic.

În ciuda rapoartelor că sănătatea lui Saldo s-a îmbunătățit, acesta nu a mai fost văzut în public.

A doua zi după presupusa otrăvire a lui Saldo, un alt oficial pro-Kremlin din regiunea Herson, Vitali Gura, a fost împușcat în fața casei sale.

Și, în timp ce Ucraina și-a intensificat pregătirile pentru o ofensivă în apropiere de Herson săptămâna trecută, șeful adjunct al politicii interne pentru regiunea Herson, Igor Telegin, numit de Moscova, a supraviețuit unui presupus dispozitiv exploziv controlat de la distanță.

Cele mai multe atacuri – 10 din cele 19 numărate de WarTranslated – par să fi avut loc în regiunea Herson, dar și alte regiuni din Ucraina ocupată au fost, de asemenea, scena unui val de asasinate.

În regiunea ocupată Zaporojie, săptămâna trecută, ofițerul de poliție rutieră Alexander Kolesnikov a murit după ce a fost rănit într-o explozie din orașul Berdiansk, iar Ivan Sușko, șeful orașului Mihailovka, numit de ruși, a fost ucis într-un atentat cu mașină capcană.

Oleg Șostak, aparent afiliat partidului rus de guvernământ Rusia Unită, a fost grav rănit într-un atac la Melitopol la începutul acestei luni.

Evgheni Iunakov, șeful unui mic oraș din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, numit de ruși, a fost ucis luna trecută tot cu o mașină-capcană.

Autoritățile locale instalate de Rusia au dat vina pe Ucraina pentru majoritatea acestor asasinate, dar Kievul nici nu a confirmat, nici nu a infirmat implicarea.

Primarul exilat al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat la începutul acestei luni că ucrainenii care lucrează cu Moscova „vor fi trași la răspundere” și că „vânătoarea de colaboraționiști care se pregătesc pentru pseudoreferendum a început”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri