Incident rasist la Adunarea Naţională din Franţa: "Întoarce-te în Africa!"

Data actualizării: Data publicării:
Carlos Martens Bilongo, deputat francez
Deputatul Carlos Martens Bilongo a fost insultat de un deputat de extremă dreapta care i-a strigat "Întoarce-te în Africa!" Foto: Profimedia Images

Un scandal uriaș a izbucnit în Franța în urma unui comentariu rasist făcut în timpul unei dezbateri pe tema imigranților. În timp ce Carlos Martens Bilongo, un parlamentar de culoare, își susținea discursul în fața Adunării Naționale, un deputat de extremă dreapta s-a ridicat brusc și a strigat: "Întoarce-te în Africa!" Membrii Camerei au interpretat drept rasist gestul deputatului, transmite EFE.


În momentul în care deputatul Carlos Martens Bilongo, membru al partidului de stânga Franţa Nesupusă vorbea despre situația a o mie de migranţi salvaţi de organizaţii neguvernamentale, din sală s-a auzit strigătul ''Întoarce-te în Africa''.

Deputaţii LFI au considerat că autorul deputatul Gregoire de Fournas, a folosit inteționat singularul pentru a-şi insulta colegul.

Imediat după intervenția brutală a deputatului de extremă dreapta a avut loc un schimb de replici care au determinat-o pe preşedinta Adunării Naţionale, Yael Braun-Pivet, să suspende sesiunea.

''Este cu adevărat trist... să fii insultat. E ruşinos'', a deplâns Martens, într-o serie de declaraţii pentru presă, la ieşirea din plenul Adunării Naţionale.

''Nu este loc pentru rasism în democraţie'', a declarat la rândul ei premierul Elisabeth Borne, care a cerut începerea procedurii de sancţionare sau chiar retragerea certificatului de deputat în cazul autorului comentariului, Gregoire de Fournas.

Parlamentarul vizat, care este unul din cei 89 de deputaţi din cadrul Reuniunii Naţionale (RN, de extremă dreapta, partidul Marinei Le Pen), a declarat la rândul său că în realitate a spus ''să se întoarcă în Africa'', la plural, comentariu care, în opinia sa, ''a fost răstălmăcit'' de deputaţii LFI.

Însăşi Marine Le Pen a sărit ulterior în apărarea deputatului său, lucru care i-a adus reprosuri de complicitate din partea ministrul de interne Gérald Darmanin, într-un interviu cu postul BFM TV, iar în alte declaraţii, pentru postul RMC, oficialul francez a sugerat că deputatul RN ar trebui să-şi dea demisia.

După reascultarea benzii şi o verificare minuţioasă din partea funcţionarilor parlamentari, în stenograma dezbaterilor din parlament se menţionează că deputatul De Fournas a folosit într-adevăr verbul la singular, au relatat vineri mai multe publicaţii franceze.

După ce iniţial a declarat că nu are de ce să-şi ceară scuze, De Fournas i-a trimis ulterior un mesaj lui Martens în care s-a declarat ''îndurerat de neînţelegerea'' generată şi de ''manipularea politică''.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri