Incursiune masivă a aviației chineze în Taiwan - 71 de avioane de luptă și drone chineze au încălcat spațiul aerian al insulei

Data publicării:
steagurile chinei si taiwanului despartite de un rand de flacari
Foto: Profimedia

China a făcut, luni, cea mai amplă incursiune de până acum în spațiul aerian al Taiwanului – 71 de avioane de luptă și drone ale aviației chineze au pătruns în spațiul de identificare al Taiwanului în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernul de la Taipei, luni, conform Reuters.

Dintre aceste aeronave, 43 au trecut și linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un spațiu tampon neoficial dintre cele două părți, în cadrul zonei de apărare. Informațiile au fost date de ministerul taiwanez al apărării, care spune că armata chineză își continuă activitățile militare în apropiere de insulă.

Agenția Centrală de Știri a Taiwanului a relatat că această incursiune a armatei chineze a fost cea mai mare de până acum, deși nu a existat vreo senzație de alarmă printre cetățenii Taiwanului, care deja s-au obișnuit cu presiunile în creștere ale Chinei.

China anunțase, anterior, că pornește exerciții militare în jurul insulei ca răspuns la „provocări” din partea guvernului taiwanez, însă nu a precizat în ce au constat acestea.

Autoritățile de la Taipei spun că exercițiile armatei chineze arată cum China „distruge pacea regională și încearcă să intimideze oamenii din Taiwan”.

Președinta Tsai a anunțat că va convoca o reuniune la nivel înalt pe tema securității naționale, marți, pentru a discuta consolidarea sistemului de apărare civilă a țării.

Nu există încă detalii, însă, ministerul apărării a spus, anterior, că ia în considerarea prelungirea serviciului militar obligatoriu dincolo de patru luni, în condițiile în care războiul din Ucraina și tensiunile în creștere cu China au reînnoit discuția despre felul în care Taiwanul ar trebui să răspundă la presiunile armatei chineze.

„Cu cât suntem noi mai pregătiți, cu atât vor fi mai puține încercări nesăbuite de agresiune. Cu cât suntem mai uniți, cu atât va deveni Taiwanul mai puternic și mai sigur”, a spus Tsai.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri