India cere companiilor care au rețele de socializare să elimine sintagma „varianta indiană” din conținutul lor

Data publicării:
femei din india cu masca pe fata
India cere companiilor care au rețele de socializare să elimine sintagma „varianta indiană” din conținutul lor. FOTO: Profimedia Images

Guvernul Indiei a cerut companiilor care au rețele de socializare să elimine orice conținut care se referă la „varianta indiană” a Covid-19, scrie BBC. Potrivit Ministerului Comunicațiilor din India, orice astfel de mențiune este falsă, pe motiv că nici OMS nu a asociat-o cu varianta B.1.617 a coronavirusului.

Ministerul susține că Organizația Mondială a Sănătății doar a înregistrat varianta B.1.617, fără să spună că este variantă indiană.

Cererea vine pe fondul criticilor cu care guvernul indian se confruntă pentru modul în care gestionează pandemia.

Țara este lovită de un val devastator al pandemiei, iar numărul deceselor este aproape de 300.000, deși sunt experți care spun că această cifră oficială ar fi mult mai mică decât cea reală.

În cererea transmisă vineri de Ministerul indian al Comunicațiilor către companiile care administrează rețele sociale se precizează că platformele trebuie să „elimine orice conținut care conține nume, referiri către, sau care implică varianta indiană a coronavirusului”. În caz contrar, se poate ajunge până la urmărirea penală a respectivei companii.

În esență, regulile presupun că aceste companii sunt responsabile inclusiv pentru ceea ce postează utilizatorii, ceea ce aduce guvernului noi critici legate de cenzura libertății de exprimare.

Guvernul indian nu este la prima sa acțiune de acest fel.

Luna trecută, autoritățile au cerut Twitter să elimine postările critice la adresa modului de gestionare a pandemiei.

B.1.617, o variantă mai transmisibilă, a fost detectată pentru prima dată în India anul trecut și s-a răspândit în zeci de țări. O serie de națiuni au restricționat sever sosirile din India.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri