Indignare la Sofia. Ministrul Dezvoltării Regionale, surprins în timp ce executa salutul nazist

Data actualizării: Data publicării:
Pavel Tenev. Foto: Facebook
Pavel Tenev. Foto: Facebook

La câteva zile după ce a fost numit în funcția de ministru al Dezvoltării Regionale din Bulgaria, Pavel Tenev a fost nevoit să-și prezinte demisia. Motivul demisiei-fulger? O poză în care politicianul bulgar execută salutul nazist într-un muzeu din Franța.

pavel tenev thumb
Pavel Tenev. Foto: Facebook

Fotografia ar fi fost făcută în urmă cu nouă ani, în Muzeul Grevin din Paris, însă a ieșit la iveală recent, după ce mass-media din Bulgaria i-a luat la „puricat” contul de Facebook al fostului ministru, informează publicația Balkan Insight. În poză, Pavel Tenev salută statuia unui general al trupelor SS. 

Biroul de presă al Executivului de la Sofia a anunțat miercuri că premierul Boiko Borisov i-a acceptat demisia lui Tenev.

Pavel Tenev nu a fost singurul oficial din cabinetul condus de Boiko Borisov care să provoace indiginare în rândul opiniei publice. Jurnaliștii ziarului Sega i-au cerut vicepreședintelui coaliției naționaliste Patrioții Uniți, Valeri Simeonov, care ocupă și funcția de vicepremier în guvernul compus alături de partidul conservator lui Borisov, GERB, să comenteze gestul lui Tenev, membru al coaliției naționailiste. Simeonov a răspuns că fostul ministru nu a făcut decât o simplă „cascadorie” și că salutul nazist nu trebuie luat în serios.

Potrivit Balkan Insight, în articolul publicat în Sega se menționează că Valeri Simeonov și-ar fi reamintit cum și el „s-a prostit” în tinerețe, în anii 1970, într-o vizită în lagărul de concentrare din Buchenwald. „Cine știe ce fotografii am făcut și eu pe-acolo”, ar fi afirmat vicepremierul Bulgariei.

După apariția articolului, Simeonov a negat însă că i-ar fi povestit așa ceva jurnalistului care l-a contactat și a amenințat că va da în judecată ziarul.

Contactată pentru a limpezi apele, echipa editorială a publicației Sega le-a explciat jurnaliștilor de la Balkan Insight că autorul articolului și-a făcut „treaba cu profesionalism” și că ar fi discutat de două ori prin telefon cu Simeonov, adăugând că există și probele audio în acest sens.

Gestul lui Pavel Tenev și afirmațiile lui Valeri Simeonov au provocat revoltă în rândul opoziției, al comunității evreiești din Bulgaria și pe rețelele de socializare.

Valeri Simeonov, om de afaceri, patron al televiziunii naționaliste SKAT, are un trecut abundent în declarații controversate și acțiuni provocatoare.

În timpul alegerilor parlamentare, când coaliția Patrioții Uniți a făcut o blocadă violentă la granița cu Turcia pentru a împiedica etnicii turci de origine bulgară să își exercite dreptul la vot, în busculada creată la frontieră, Simeonov a îmbrâncit o bătrână de origine turcă. Incidentul a fost transmis în direct de televiziunile din Bulgaria. Într-un alt episod, din 2014, Valeri Simeonov, într-un discurs ținut la tribuna Legislativului, s-a adresat comunității rome din Bulgaria folosind expresii precum „maimuțe feroce”.

Serivciul de presă al premierului Boiko Borisov nu a exprimat încă un punct de vedere în legătură cu afirmațiile recente ale lui Simeonov.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri