Indonezia este lovită din toate părțile: cutremur puternic, inundații catastrofale, alunecări de teren și avion prăbușit în mare

Data actualizării: Data publicării:
Inundatii in Jakarta, Indonezia
FOTO: Ed Wray/Getty Images

Indonezia continuă să caute supraviețuitorii cutremurului de 6,2 grade petrecut săptămâna trecută pe insula Sulawesi, dar echipele de intervenție sunt copleșite, pe măsură ce se confruntă cu o avalanșă de dezastre care a lovit țara asiatică într-un interval scurt de timp, scrie CNN.

Inundațiile din provincia Kalimantanul de Sud au ucis zeci de oameni și lăsat zeci de mii fără adăpost, o alunecare de teren petrecută pe 8 ianuarie a îngropat mai mulți oameni după ce a lovit un sat din Java de Vest, în timp ce scafandrii continuă să caute victimele și una dintre cutiile negre ale cursei Sriwijaya Air 182, prăbușită în Marea Java pe 9 ianuarie. Totodată, doi vulcani de pe cea mai populată insulă indoneziană, Java, au început să arunce cenușă în aer și sute de oameni au fost evacuați.

Această înșiruire de dezastre se suprapune cu pandemia de coronavirus, în Indonezia fiind raportate niveluri record de cazuri noi în ultimele zile.

Bilanțul cutremurului de 6,2 grade a ajuns la 84 de morți

Duminică, bilanțul cutremului de 6,2 grade produs în insula Sulawesi a crescut la 84 de morți, iar salvatorii continue să caute supraviețuitori prinși sub ruine. 73 de oameni au murit în orașul Mamuju, iar alți 11 în Majene, oraș aflat la 200 de kilometri distanță. Mii de oameni și-au abandonat locuințele, însă încă există oameni prinși sub clădirile dărâmate, potrivit echipelor de intervenție.

Cel puțin 253 de oameni au fost răniți grav, iar alți 678 au suferit răni ușoare, a anunțat Consiliul Național pentru Administrarea Dezastrelor din Indonezia. Seismul a provocat și o cădere a rețelei de electricitate și trei alunecări de teren de-a lungul drumului dintre Majene și Mamuju.

Având în vedere gravitatea pandemiei în Indonezia, unde au fost raportate 900.000 de cazuri și 26.000 de morți, centrele de evacuare urmează să primească teste antigen pentru ca autoritățile să testeze populația pentru a depista posibilele cazuri de COVID-19 în rândul celor aproape 20.000 de evacuați.

Indonezia se află pe traseul "Inelului de foc" din Pacific și are o activitate vulcanică ridicată, fiind des lovită de cutremure și erupții. În 2018, un cutremur cu magnitudinea 6,2 și tsunami-ul aferent au lovit orașul Palu din Sulawesi, ucigând mii de oameni.

Muntele Merapi, cel mai activ vulcan local, a început să erupă pe 4 ianuarie, iar cenușa aruncată s-a ridicat luni la o înălțime de 1000 de metri. Muntele Semeru, cel mai înalt vulcan din Indonezia, a început să arunce lavă și cenușă pe 16 ianuarie.

Inundații catastrofale și alunecări de teren

Inundațiile provocate de ploi în provincia Kalimantan (insula Borneo) au ucis cel puțin 15 oameni și au dus la evacuarea a peste 100.000. Apa de peste un metru și jumătate a inundat peste 20.000 de locuințe. Echipele de salvare au distribuit mâncare și pături sinistraților, iar președintele Joko Widodo a vizitat zona afectată.

Alți șase oameni au fost uciși în inundațiile și alunecările de teren din Manado, provincia Sulawesi de Nord.

Potrivit Agenției indoneziene de meteorologie, climatologie și geofizică, ploile vor continua pentru că regiunea se află în sezonul ploios, care va dura până în februarie.

Între timp, salvatorii continuă să caute victimele surprinse de o alunecare de teren produsă în satul Cihanjuang (Java de Vest). Luni au fost scoate din noroi alte patru persoane decedate, ducând bilanțul la 33 de morți. Încă patru persoane sunt date dispărute.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, se confruntă des cu inundații și alunecări de teren, în special în timpul sezonului ploios, care durează din noiembrie până în martie. În decembrie 2019-ianuarie 2020, inundații provocate în Jakarta de ploile puternice au afectat peste 400.000 de oameni.

Zborul cu 62 de oameni la bord prăbușit în Marea Java

Un alt dezastru care a zguduit Indonezia este prăbușirea zborului Sriwijaya Air 182 în Marea Java. Aeronava transporta 62 de oameni la bord. Vineri, scafandri au localizat înregistratorul de voce din cabină, însă acesta era incomplet. Cu toate acestea, anchetatorii cred că vor putea obține datele. Tot vineri au fost extrase cu succes datele celeilalte cutii negre, care înregistrează parametri de zbor.

Aceste date au confirmat ipoteza preliminară, potrivit căreia că cele două motoare ale aeronavei Boeing 737-500 erau încă în funcțiune în momentul în care avionul a lovit apa.

Eforturile de a identifica și recupera rămășițele celor aflați la bord continuă.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri