Indonezia propune un plan de pace pentru Ucraina, care include o zonă demilitarizată și un referendum ONU

Data actualizării: Data publicării:
Prabowo Subianto
Indonezia propune un plan de pace pentru Ucraina, care include o zonă demilitarizată și un referendum ONU. FOTO: Profimedia Images

Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Propunerea a fost transmisă în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare şi securitate desfăşurate în Singapore și a fost criticată imediat de mai mulţi participanţi.

"Solicit Rusiei şi Ucrainei să se angajeze să înceteze imediat toate ostilităţile", a declarat el, subliniind că economiile şi aprovizionarea cu alimente din ţările asiatice sunt grav afectate de acest conflict.

Ministrul a propus o încetare a focului "pe poziţiile actuale", zone demilitarizate care să fie garantate de observatori şi de forţe de menţinere a păcii ale ONU, scrie The Guardian.

El a sugerat, de asemenea, un eventual "referendum în zonele disputate", organizat de Naţiunile Unite, în timpul discursului său în cadrul conferinţei Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific.

"Propun ca dialogul Shangri-La să găsească un mod de... declarație voluntară prin care să îndemne atât Ucraina, cât și Rusia să înceapă imediat negocierile pentru pace", a declarat Prabowo Subianto.

Indonezia a mai încercat să medieze pacea între cei doi beligeranţi. Preşedintele indonezian Joko Widodo a călătorit la Kiev şi la Moscova şi s-a întâlnit cu liderii ucrainean şi rus anul trecut, când ţara a prezidat Grupul G20.

Cu toate acestea, propunerea ministrului apărării a fost criticată la conferinţă, unul dintre participanţi reproşându-i că pune semnul egal între agresor şi agresat. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a susţinut că pacea în Ucraina trebuie să fie obţinută în condiţii acceptabile, fără a risca îngheţarea conflictului. ''Trebuie să aducem pacea în Ucraina'', dar aceasta trebuie să fie ''o pace dreaptă, nu o pace a capitulării'', a spus el, vorbind după ministrul indonezian.

Prabowo Subianto a revenit apoi la atac. "Întrebaţi-i pe indonezieni de câte ori au fost invadaţi", a spus el, ridicând tonul: "Există încălcări ale suveranităţii nu doar în Europa". ''Eu am prezentat un plan de rezolvare a conflictului (...) Nu spun cine are dreptate sau cine nu".

Indonezia a votat în favoarea unei rezoluţii ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a aplicat sancţiuni economice împotriva Moscovei.

În aprilie, China şi-a prezentat propriul plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri