Inițiativa lui Macron pentru includerea luptei contra schimbărilor climatice în constituția Franței a eșuat în Senat

Data publicării:
Președintele Emmanuel Macron vorbește de la pupitru
Președintele Franței, Emmanuel Macron, la conferința ONU pe probleme legate de criza climatică. Foto: Getty Images

Prim-ministrul Franței, Jean Castex, a anunțat, marți, că inițiativa pentru includerea luptei împotriva schimbărilor climatice în constituția franceză a eșuat după un vot negativ primit în Senatul francez, relatează Reuters. Amendamentul constituțional trecuse, anterior, de votul din Adunarea Națională, camera inferioară a legislativului.

Senatul francez a votat, luni, împotriva planurilor de a organiza un referendum național pentru includerea amendamentului în constituție.

Acesta fusese promis de președintele Emmanuel Macron ca răspuns la criticii săi care i-au reproșat că nu acționează suficient în lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Acest vot, din păcate, pune capăt procesului de amendare a constituției, despre care continuăm să credem că este esențială. Este profund regretabil”, a comentat Castex cu privire la eșecul inițiativei.

Amendamentul trecuse de votul de la camera inferioară a parlamentului francez în martie, însă încă de atunci existau incertitudini cu privire la votul din Senat.

Iniţiativa legislativă a fost aprobată cu 391 de voturi pentru, 47 împotrivă şi 115 abţineri în Adunarea Naţională

Articolul legislativ, elaborat pe baza recomandărilor Convenţiei Cetăţeneşti privind Climatul, avea următorul conţinut: Franţa „garantează protejarea mediului şi a diversităţii biologice, precum şi lupta împotriva dereglărilor climatice”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri