Înregistrări audio compromițătoare cu Donald Trump au fost făcute publice: Întotdeauna am vrut să minimalizez gravitatea virusului

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump nu vrea să accepte rezultatul alegerilor. Foto: GettyImages

Președintele Donald Trump a recunoscut că știa cât de mortal și de periculos este coronavirusul încă din februarie, cu multe săptămâni înainte ca primul deces confirmat din cauza acestuia să se petreacă în SUA. Mărturisile au fost înregistrate de jurnalistul american Bob Woodward, iar dezvăluirile au fost detaliate și în cartea sa „Rage” (eng. Furie), care urmează să fie lansată în data de 15 septembrie, relatează CNN.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În înregistrări, Donald Trump poate fi auzit spunând că știe cât de periculos, de mortal și de contagios este virusul, „mult mai mortal chiar decât gripele cele mai periculoase” dar că îl minimalizează public și o va continua să o facă în mod repetat.

Mărturisile președintelui sunt într-un contrast puternic cu comentariile sale publice în care a insistat constant că virusul „urmează să dispară cât de curând” și că „totul va fi foarte bine”. La începutul lunii februarie, când transmiterea virusului în SUA era încă foarte mică, iar măsurile ar fi putut salva sute de mii de vieți, Trump, care îi spusese lui Woodward, înregistrat fiind, că știe cât de mortal este virusul, a decis să țină ascunse de public aceste informații.

„Întotdeauna am vrut să minimalizez situația. Încă vreau să fac asta pentru că nu vreau să creez panică”, a mărturisit Trump în data de 19 martie, la câteva zile după ce situația devenise atât de gravă încât devenise necesară instituirea stării de urgență.

Dacă în loc să minimalizeze criza, președintele ar fi acționat decisiv la începutul lunii februarie, implementând reguli clare și o carantină generalizată, experții spun că mii de vieți ar fi putut fi salvate. În acest moment, aproape 200.000 de americani au murit din cauza infecției cu noul coronavirus.

Trump a fost informat din 28 ianuarie de gravitatea situației

Mărturisirile președintelui american au fost făcute pe o perioadă 8 luni, între 5 decembrie 2019 și 21 iulie 2020, iar interviurile au fost făcute de Bob Woodward cu permisiunea lui Trump. Înregistrările audio au fost obținute de CNN înainte de lansarea cărții.

Președintele american a obținut informații cu privire la gravitatea virusului în data de 28 ianuarie, când consilierul său pe probleme de securitate naționale, Robert O’Brien l-a avertizat că o criză generată de coronavirus va fi „mai mare amenințare la adresa securității naționale” din timpul președinției sale.

Adjunctul lui O’Brien, Matt Pottinger, a confirmat că noul coronavirus ar putea să fie aproape la fel de periculos precum gripa spaniolă, care a ucis peste 50 de milioane de oameni în toată lumea, inclusiv 675.000 de americani. Pottinger l-a avertizat pe Trump că transmiterea prin asimptomatici era mare în China și că 50% dintre cei infectați nu arătau simptome. La acel moment, SUA raportase doar câteva zeci de cazuri de coronavirus.

Trei zile mai târziu, președintele american a anunțat restricții de călătorie dinspre China, o decizie pe care a sugerat-o echipa sa de consilieri pe securitate națională, în ciuda afirmațiilor președintelui conform cărora el a fost singurul care a susținut această idee.

Trump a continuat însă să minimalizeze situația, iar februarie a fost o lună pierdută în ce privește luarea de măsuri. Woodward este de părere că aceasta este marea oportunitate pierdută pentru Trump, imediat după ce fusese avertizat cu privire la urgența situației.

„Președinții sunt parte a puterii executive. Au o datorie să avertizeze, să asculte, să planifice și să aibă grijă”. În zilele care au urmat ședinței din 28 ianuarie, Trump nu a făcut decât să minimalizeze amenințarea și să convingă publicul că nu există riscuri.

Woodward l-a întrebat pe Trump, în luna mai dacă își aduce aminte de avertismentul lui O’Brien, însă președintele a spus că nu: „Nu, nu îmi amintesc, sunt sigur că a spus-o. E băiat de treabă”.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri