Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele rusești sunt într-o pauză operațională, dar vor lansa curând o ofensivă pe scară largă

Data publicării:
Russian War on Ukraine: Destruction in Sloviansk
Un ucrainean din Sloviansk în vârstă de 71 de ani inspectează curtea unei case distruse de ruși. Foto: Profimedia Images

În evaluarea războiului de joi noapte spre vineri dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că pauza operațională a armatei ruse a continuat într-o mare măsură, cu atacuri terestre limitate de-a lungul frontului Sloviansk-Siversk-Bahmut.

Principalele concluzii ale ISW:

  • Rusia și-a continuat campania de atacuri sistematice asupra zonelor rezidențiale din orașele ucrainene cu lovituri asupra orașelor Vinița, Harkov și Nikolaev. 
  • Forțele de invazie au continuat eforturile de a avansa spre Siversk, dar progresul lor este neclar. 
  • Trupele Moscovei au desfășurat atacuri terestre limitate în jurul Bahmut și Sloviansk, dar nu au realizat niciun progres. 
  • Liderul cecen Ramazan Kadîrov a afirmat că unul dintre cele patru noi batalioane pe care le-a format a fost desfășurat în Ucraina.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW spune că forțele rusești au continuat bombardamentele intense, atacurile cu rachete și atacurile aeriene de-a lungul întregii linii de front. 

Experții americani notează că rușii vor lansa probabil în curând o ofensivă pe scară mai largă și mai hotărâtă de-a lungul liniei Sloviansk-Siversk-Bahmut, dar nu există încă indicii cu privire la cât de curând va începe acest atac sau unde anume se va concentra.

Campania sistematică de atac a armatei ruse

Atacul cu rachete asupra orașului Vinița din 14 iulie a făcut parte dintr-o campanie rusă sistematică de atacuri asupra zonelor rezidențiale ale orașelor din Ucraina.

Vinnytsia missile strike
Zeci de morți și răniți după un bombardament rusesc cu rachete Kalibr în Vinița. Foto: Profimedia Images

Șeful adjunct al Biroului președintelui ucrainean, Kyrylo Timoșenko, a raportat că forțele rusești au lansat rachete Kalibr de pe un submarin asupra centrului orașului Vinița. 

Statul Major General ucrainean a declarat că atacul s-a soldat cu cel puțin 23 de morți în rândul civililor, aproximativ 100 de răniți și 39 de persoane dispărute.

De asemenea, forțele ruse au lansat rachete asupra unui hotel, a unor unități de învățământ, a unui centru comercial și a infrastructurii de transport din orașul NIkolaev.

Frontul din sud

Forțele ruse au continuat să întreprindă măsuri defensive pentru a preveni contraofensivele ucrainene de-a lungul Axei de Sud. 

Direcția militară principală ucraineană (GUR) a raportat că forțele ruse au înființat un depozit de muniții în cadrul Teatrului Dramatic al orașului Herson.

ISW spune că forțele ruse vor continua probabil să mute depozitele de muniții în reperele istorice ale orașului, într-o încercare de a apăra echipamentele și forța militară de loviturile ucrainene. 

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, că forțele ruse au desfășurat cel puțin șase avioane Su-25 la baza aeriană Dzankoi din nordul Crimeei, începând cu 11 iulie, cel mai probabil pentru a pregăti lansarea unor lovituri aeriene asupra unităților ucrainene.

Potrivit armatei Kievului, de la începutul lunii iunie când a început contraofensiva ucraineană pe Frontul de Sud, 44 de localități din regiunea Herson au fost eliberate, forțând Rusia, care încerca să înainteze spre Nikolaev și Odesa, să intre într-o postură defensivă.

Citește și: Rusia a declanșat „mobilizarea de voluntari” care să lupte în Ucraina

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri