Interpol cere ajutorul publicului pentru identificarea trupurilor a 22 de femei, găsite în Germania, Belgia şi Olanda

Data publicării:
sigla interpol
Interpol cere ajutorul publicului pentru identificarea trupurilor a 22 de femei, găsite în Germania, Belgia şi Olanda Foto: Profimedia

Organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie Interpol a anunţat miercuri lansarea unei campanii inedite care se adresează publicului larg şi menită să ajute la identificarea trupurilor a 22 de femei găsite de-a lungul mai multor decenii în Germania, Belgia şi Olanda, şi a face să avanseze anchetele asupra acestor cazuri nerezolvate ("cold cases"), informează AFP.

Descoperite, în cazul celui mai vechi, într-o parcare de pe o autostradă din Olanda în octombrie 1976, iar cel mai recent într-un parc comunal din Belgia în 2019, aceste trupuri nu au putut fi identificate de poliţiile naţionale, "în parte" pentru că aceste femei nu erau originare din aceste ţări, potrivit comunicatului Interpol, citat de Agerpres.

"Este posibil ca aceste trupuri să fi fost depuse în locurile unde au fost găsite pentru a face mai dificilă ancheta criminală", subliniază organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie în acest comunicat.

În mod concret, Interpol va publica pe site-ul său şi pe paginile sale din reţelele sociale o selecţie de informaţii rezervate până acum doar uzului intern, conţinute în ale sale aşa-zise "notiţe negre", dedicate identificării resturilor umane.

Pentru fiecare dintre cele 22 de victime vor fi difuzate o fotografie realizată pe baza unor tehnologii de reconstrucţie facială şi elemente despre locul şi data descoperirii trupului, obiectele personale, hainele şi contextul.

"Toate pistele pentru rezolvarea acestor 'cold cases' au fost (deja) abordate. Anchetele se află într-un punct mort şi noi sperăm că atenţia publicului va permite avansarea lor", a explicat Francois-Xavier Laurent, responsabil al bazelor de date ADN la Interpol.

"Familia, prietenii, colegii care poate a doua zi nu au mai văzut-o pe acea persoană" ar putea furniza informaţii, ar putea aduce "chiar şi un indiciu infim".

Identificarea unui corp "are două obiective: a reda numele acestei persoane şi a anunţa familiile, şi de a deschide piste pentru a găsi suspecţii în cazul unei crime", adaugă Laurent.

Aceste diferite dosare "nu au legătură între ele", însă ele au în comun "contextul lor internaţional", precizează acest responsabil.

"Unele dintre aceste femei se presupune că vin din regiuni din Europa de Est", se mai spune în comunicat. "Poate fi vorba de femei care au decis să călătorească în scop turistic, dar şi de potenţiale victime ale traficului de fiinţe umane", adaugă Laurent.

Denumită "Identify Me", această primă campanie ar putea fi extinsă ulterior la alte cazuri.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri