Invadatorii ruși au impus folosirea rublei ca monedă oficială în Herson-ul ocupat

Data actualizării: Data publicării:
băiat care ține în mâini mai multe monede și bancnote de grivne ucrainene
Rubla ar urma să fie folosită în paralele cu grivna la Herson, primul oraș mare ucrainean ocupat de invadatori. Foto: Profimedia Images

Ocupanții ruși au impus folosirea rublei ca monedă oficială în regiunea Herson, luni, urmând ca moneda rusească să fie folosită în paralel cu grivna ucraineană.

„Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna. Companiile şi antreprenorii vor putea afişa preţurile în cele două monede”, a anunţat administraţia civilă şi militară a ocupanților ruși din această regiune situată în sudul Ucrainei, conform AFP, citat de Agerpres.

„Cursul este de două ruble pentru o grivna”, a adăugat administraţia invadatorilor într-un comunicat postat pe contul acesteia de Telegram.

Rușii adaugă că prima agenţie a unei bănci ruse se va deschide „foarte curând” în Herson, capitala regiunii, şi că „toţi antreprenorii” pot deschide acolo un cont „dacă îşi doresc acest lucru”.

La sfârşitul lunii aprilie, un oficial local a afirmat că rubla şi grivna ar putea circula în paralel o perioadă de tranziţie, înainte de o trecere completă la moneda rusă, o posibilitate pe care rușii nu au mai adus-o în discuție, luni, la momentul anunțului.

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată, într-un final, la Rusia.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Rusia în 2014, a fost primul oraş important ocupat de ruşi de la începutul invaziei pe care au declanşat-o împotriva Ucrainei în 24 februarie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri