Investigație CNN: Mafia rusească a finanțat armele chimice din Siria?

Data actualizării: Data publicării:
chimic

Autoritățile din Statele Unite susțin că un grup investițional controlat de mafia rusă – Quartell Trading -, cu legături în cercurile de putere de la Kremlin, a transferat circa 1 milion de dolari în conturile unei companii al cărei proprietar este implicat în dezvoltarea programului de arme chimice din Siria.

Acest lucru reiese dintr-un vraf de documente financiare obținut de jurnaliștii CNN. Datele bancare din perioada 2007-2008 indică faptul că o companie deținută de mafia rusă a fost de acord să achite mai mult de 3 milioane de dolari către Balec Trading Venturese Ltd., pentru achiziționarea unui presupus „mobilier de lux”.

Din această sumă, potrivit tranzacțiilor verificate de CNN, cel puțin 900.000 de dolari au fost transferați pe 25 ianuarie 2008.

Atât Quartell Trading, cât și Balec Tradin Venturese sunt înregistrate în Insulele Virgine Britanice.

Conform Departamentului de Justiție al SUA, Quartell Trading este una dintre multele societăți prin intermediul cărora, în urmă cu un deceniu, au fost spălate sume importante din banii contribuabililor ruși în celebra „Afacere Magnițki”, probabil cel mai notoriu caz de corupție din Rusia lui Vladimir Putin.

Jurnaliștii CNN precizează că este neclar dacă sutele de mii de dolari ar fi fost transferate la adresa „vagă” menționată în documentele financiare – și anume, un depozit din Ucraina.

Compania Balec Tradin Venturese este deținută de sirianul Issa al-Zeydi, un om de afaceri foarte discret pe scena publică din Rusia. În 964, Issa a absolvit Universitatea Tehnică de Stat Bauman din Moscova, unde a studiat ingineria.

Sirianul deține, de asemenea, și o salbă de firme mici și aproape inactive, relevă datele de la registrul comerțului din Rusia. Din descrierea activității uneia dintre firme, Aldzhamal Interneshal, reiese că afacerea este specializată în „producția de produse petroliere” și „fabricarea gazelor industriale”.

„Constelația” suspectă este completată de o altă filă din biografia profesională a lui Issa al-Zeydi. Acesta a fost și directorul întreprinderilor Enterprises Ltd. și Fruminenti Investments Ltd., companii sancționate în 2014 de către SUA pentru legătura cu Centrul de Studii Științifice și Cercetare, agenția guvernamentală a Siriei responsabilă de dezvoltarea și producerea de arme și rachete balistice neconvenționale.

Însă nu este clar dacă vreun dolar din cei 900.000 care au ajuns în conturile Balec Tradin Ventures ar fi fost apoi direcționați către Centrul din Siria, subliniază CNN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri