Iran susține că a respins drone americane care încercau să se apropie de zona unde aveau loc exerciții militare

Data publicării:
Drona MQ-9 Reaper a fost folosită în atacul asupra generalului iranian Qasem Soleimani
Drona MQ-9 Reaper a fost folosită în atacul asupra generalului iranian Qasem Soleimani Foto: wikipedia.org

Armata iraniană a respins drone americane care încercau să se apropie de zona unde au avut loc exercițiile militare anuale ale Iranului, în Golful Persic, a anunțat televiziunea de stat IRIB, potrivit Reuters.

Exercițiile militare anuale al Iranului s-au încheiat marți, cu câteva săptămâni înainte de reluarea discuțiilor dintre Teheran și puterile mondiale pentru resuscitarea acordului nuclear din 2015.

„Aceste aeronave (drone americane RQ-4 și MQ-9) și-au schimbat ruta după ce s-au apropiat de granițele Republicii Islamice a Iranului, fiind interceptate în aer și avertizate în mod decisiv”, a transmis televiziunea IRIB.

Exercițiile militare s-au întins de la est de Strâmtoarea Ormuz până în nordul Oceanului Indian și o parte din Marea Roșie. Aproximativ o cincime din petrolul mondial tranzitează Strâmtoarea strategică Ormuz.

Confruntări între armata iraniană și forțele SUA au loc periodic în Golf, începând din 2018, când fostul președinte Donald Trump a ieșit din acordul nuclear și a impus sancțiuni drastice Teheranului.

Iranul a reacționat prin forțarea limitelor programului său nuclear.

Convorbiri indirecte între Iran și administrația Joe Biden pentru resuscitarea acordului nuclear, care au fost întrerupte de la alegerea în iunie a președintelui iranian ultraconservator Ebrahim Raisi, sunt programate să fie reluate la Viena, pe 29 noiembrie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri