Iranianul care și-a decapitat soția de 17 ani a primit o sentință scurtată pentru că a fost „iertat” de familia fetei

Data actualizării: Data publicării:
Mona Heydari
Mona Heydari a fost decapitată de soțul ei după ce a încercat să fugă pentru a scăpa de bătăi. Foto: Captură Twitter

Un iranian care a șocat lumea după ce și-a decapitat soția de 17 ani și s-a plimbat, apoi, pe străzile din Ahvaz ținând în mâini capul fetei, a fost condamnat la doar opt ani de închisoare, o pedeapsă redusă pentru că familia tinerei l-a „iertat”, relatează BBC.

Imaginile cu Sajjad Heydari care zâmbește și se plimbă pe stradă ținând în mână capul tăiat al fetei au provocat indignare în jurul lumii, anul trecut. Heydari a spus că această crimă barbară a fost „o ucidere onorabilă”.

Un purtător de cuvânt al sistemului judiciar din Iran a spus că tribunalul a dat o pedeapsă indulgentă criminalului pentru că părinții Monei l-au „grațiat” pe Heydari și nu au cerut răzbunare. Anterior, tatăl fetei a spus că „nu și-a dat acordul” pentru uciderea tinerei.

Mona a fost căsătorită forțat cu Heydari de la vârsta de 12 ani și a născut primul copil când avea doar 14 ani.

Presa locală a scris că ea a fugit în Turcia pentru a scăpa de violențele soțului, care a refuzat să-i acorde divorțul.

Ea s-a întors în Iran cu câteva zile înainte să fie ucisă după ce a primit asigurări din partea familiei că va fi protejată și în siguranță.

Purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Massoud Setayeshi, a declarat, miercuri, că Sajjad Heydari a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru crimă și la încă opt luni pentru agresiune. El a explicat că verdictul este în acord cu legea iraniană, conform căreia crima este pedepsită cu moartea, cu excepția cazului în care familia victimei îl „iartă” pe criminal.

Cumnatul tinerei a fost și el condamnat la 3 ani și 9 luni de închisoare pentru complicitate la crimă.

Această crimă macabră a declanșat noi revendicări în Iran pentru o lege menită să prevină violența domestică și să protejeze victimele unor astfel de abuzuri. S-a cerut, de asemenea, impunerea unei noi vârste minime de căsătorie. În prezent, fetele iraniene pot fi căsătorite de la 13 ani, însă și copii mai mici de atât pot fi căsătoriți cu acordul părinților.

În 2020, cazul similar al Rominei Ashrafi a provocat un alt șoc în societatea iraniană – fata a fost decapitată de tatăl ei după ce a fugit de acasă cu iubitul. Tatăl și-a premeditat cu sânge rece crima și a consultat un avocat pentru a afla care e pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru uciderea fiicei. Ulterior, el a fost condamnat la doar 9 ani de închisoare, cu un an mai puțin față de pedeapsa maximă admisă de lege.

Conform codului penal din Iran, tații și bunicii paterni care își ucid copiii sau nepoții, nu pot fi condamnați la pedeapsa cu moartea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri