Iranienii continuă protestele masive, în ciuda represiunii tot mai brutale și numărului mare de civili uciși

Data publicării:
Protestatari pe o stradă din Teheran cu un tomberon în flăcări
Protestele din Iran au început în septembrie, după ce Mahsa Amini a fost ucisă în bătaie de polițiști pentru că nu purta „corect” vălul islamic. Foto: Profimedia Images

Iranienii continuă să protesteze împotriva regimului de la Teheran, după mai bine de trei săptămâni, în ciuda represiunii tot mai brutale a autorităților, relatează Reuters. Liderul Suprem Khamenei a încercat să-i umilească din nou pe protestatari numind manifestațiile masive „revolte împrăștiate”.

O mulțime de cel puțin 100 de oameni a blocat un drum din centrul Teheranului, strigând „Fie cu tunul, cu tancul sau cu petarda, dispăreți, mullahilor”. Într-un alt clip video publicat pe rețelele sociale, apar mai mulți jandarmi desfășurați pe o stradă din Teheran în care ardea un foc.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din fața asociației avocaților. Protestatarii strigau „Femei, viață, libertate”.

Într-un efort aparent coordonat, organizațiile de activiști le-au cerut protestatarilor să se adune la amiază pentru a schimba obiceiul protestelor nocturne care a prevalat de când au început manifestațiile care au măturat Iranul, în urmă cu aproape patru săptămâni.

Uciderea Mahsei Amini a provocat un val nemaivăzut de furie în societatea iraniană, aducând pe străzi iranieni din toate categoriile. Oamenii își exprimă furia și frustrarea față de așa-zisa poliție a moralității.

Organizația Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, susține că bilanțul deceselor în proteste a ajuns la cel puțin 201 civili, printre care și 23 de copii. Într-un raport precedent, din 8 octombrie, bilanțul era de 185 de protestatari uciși de regim.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri