Iranienii își cumpără dispozitive Starlink pentru a putea folosi internetul, după ce guvernul le-a blocat accesul

Data publicării:
bărbat în negru cu mâini ridicate în dreptul capului în timpul protestelor din Iran
Proteste violente în Iran. FOTO: Profimedia Images

După ce guvernul iranian practic a blocat accesul la internet din cauza protestelor care continuă, oamenii au început să își cumpere dispozitive Starlink pentru a putea naviga pe internet.

Echipamentul este ilegal în Iran, dar oamenii cumpără dispozitive cu circa 2.000 de dolari americani de pe piaţa neagră, mai mare de câteva ori decât preţul obişnuit, a relatat website-ul Tejaratnews, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Dispozitivele sunt introduse ilegal din Irakul vecin, potrivit site-ului, în timp ce guvernul iranian încearcă să reprime protestele care durează mai bine de o lună, cu un răspuns violent cuplat cu restricţii masive de internet.

Manifestaţiile la nivel naţional au fost declanşate de moartea la 16 septembrie a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Tânăra kurdă a fost reţinută de poliţia de moravuri pentru că baticul cu care îşi acoperea părul nu ar fi fost conform cu regulile stricte de îmbrăcăminte în public pentru femei.

Amini a murit la spital după ce a intrat în comă în circumstanţe inexplicabile, pe fondul acuzaţiilor că a fost bătută sever de poliţie. Poliţia a respins acuzaţiile.

Miliardarul Elon Musk a spus recent că va cere Washingtonului o scutire pentru a-i permite să furnizeze reţeaua de satelit Starlink în Iran, în ciuda sancţiunilor SUA, pentru a oferi acces la internet prin intermediul constelaţiei de sateliţi SpaceX pe orbita joasă a Pământului.

Între timp, pe măsură ce protestele continuă, Teheranul a acuzat Arabia Saudită de implicare. Iranul a susţinut în mod repetat că demonstraţiile sunt sprijinite de o conspiraţie străină ce implică duşmani ai guvernului, inclusiv SUA şi Israel.

Luni, comandantul Gărzilor Revoluţionare din Iran, Hussein Salami, a declarat: "Avertizez regimul saudit să fie atent", potrivit agenţiei de ştiri Tasnim, considerată portavocea Gărzilor Revoluţionare. "Cu mass-media dumneavoastră, interferaţi în afacerile noastre interne. Acesta este ultimatumul nostru", a spus el.

Se crede că el a făcut referire la Iran International, un canal cu sediul Londra despre care Teheranul susţine că este sprijinit de Arabia Saudită.

Ziarul britanic Guardian a relatat că Iran International este finanţat de o entitate offshore şi o companie al cărei director este un om de afaceri saudit cu legături strânse cu prinţul moştenitor şi conducătorul de facto Mohammed bin Salman, în 2018. Compania media a respins la acea vreme relatarea şi a vorbit despre jurnalismul său independent şi imparţial.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri