Iranul a acumulat de 12 ori mai mult uraniu îmbogățit decât avea voie, dar insistă că producția excesivă are scopuri pașnice

Data publicării:
NzFmM2FjNzZkNjgwNTU1MDAyZDQ2YzJlMzI4YWU3OQ==.thumb
Sursa foto: Gulliver/ Getty Images

Iranul a acumulat o cantitate de uraniu îmbogățit de 12 ori mai mare decât cea permisă prin acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), o organizație internațională înființată în 1957 sub egida ONU, scrie BBC.

Potrivit IAEA, Iranul a stocat aproape 2,5 tone de uraniu slab îmbogățit până în prezent. Autoritățile de la Teheran insistă că programul său nuclear este dezvoltat exclusiv în scopuri pașnice. În cadrul acordului din 2015, Iranul avea voie să producă cel mult 202 kg de uraniu.

IAEA a mai anunțat că a fost găsit material nuclear într-un loc nedeclarat și că explicația oferită de autoritățile iraniene nu a fost "credibilă".

Ambasadorul agenției în Iran, Gharib Abadi, a scris pe Twitter că "orice comentarii pripite trebuie evitate".

În cel mai recent raport al său, distribuit celor 172 de state membre, IAEA nu a specificat locul unde s-a descoperit material nuclear. O sursă a declarat pentru agenția AFP că nu existau dovezi că acest loc ar fi fost folosit pentru procesarea uraniului, însă este posibil să fi fost folosit pentru depozitare.

Totodată, agenția a adăugat că Iranul continuă să îmbogățească uraniu cu o puritate de până la 4,5%, depășind pragul de 3,67% stabilit prin acordul din 2015.

Organizația de supraveghere încă analizează mostrele ridicate în septembrie din două locuri suspectate că găzduiau activități nucleare, deschise pentru control abia anul acesta.

Anul trecut, Iranul a început să respingă public angajamentele luate prin acordul semnat în 2015 cu Germania, Franța, China, Rusia, Marea Britanie și SUA. Schimbarea de atitutine s-a produs după ce președintele Donald Trump a abandonat acordul nuclear și a reintrodus sacțiuni economice dure Iranului.

Uraniul slab îmbogățit - cu o concentrație între 3 și 5% de izotopi U-235, poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru centralele electrice. Uraniul folosit pentru arme are o concentrație de izotopi U-235 de cel puțin 90%.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, a semnalat că Statele Unite sunt dispuse să reintre în acordul nuclear și a oferit Iranului "o cale credibilă înapoi către diplomație". Miercuri, președintele iranian Hassan Rouhani a anunțat că țara sa va profita "de orice ocazie" pentru "a ridica presiunea sacțiunilor de pe umerii cetățenilor săi".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri