Sari la conținut

Iranul a lansat un atac asupra unor poziții ale armatei israeliene. Riposta Israelului

Armata israeliană anunță că Iranul a lansat 20 de rachete în direcția unor poziţii ale armatei israeliene din Înălţimile Golan, în apropierea graniţei cu Siria. Scutul antirachetă al  Israelului a reușit să intercepteze o parte din aceste rachete și nu s-au înregistrat victime.

Este pentru prima dată când Iranul atacă direct forţele israeliene, scrie News.ro, care citează The Guardian.

„La 10 minute după miezul nopţii, forţele iraniene au lansat aproximativ 20 de proiectile către poziţiile noastre militare din Înălţimile Golan”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene. Israelul l-a acuzat pe generalul care conduce operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţionari Iranieni că s-ar afla în spatele atacului: „A fost ordonat de Qassem Soleimani şi nu şi-a atins scopul”.

Riposa israeliană nu a întârziat. Joi dimineață, contul de Twitter în limba arabă al Forţelor Armatei Israliene anunţa că s-au lansat atacuri asupra ţintelor iraniene din Siria, iar armata israeliană a avertizat guvernul sirian să nu intervină. De asemenea, armata a precizat că Israelul a anunţat Rusia înainte ca atacurile să înceapă.

Mai multe explozii au putut fi auzite în Damasc, localnicii postând videoclipuri cu avioane militare şi rachete care zburau peste oraş.

Presa de stat din Siria a anunţat că sistemele antiaeriene ale Siriei răspund „la un nou val de rachete israeliene” pe care le doboară „una câte una”.

Totuşi, rachetele au lovit poziţii ale forţelor de apărare şi depozite de muniţie. De asemenea, atacurile israeliene au lovit provincia Quneitra, din sudul Siriei, în apropierea Înălţimilor Golan. Deocamdată nu sunt raportate victime, dar, potrivit Haaretz, este cel mai amplu atac israelian asupra Siriei după zeci de ani. Potrivit Ynet, Israelul a atacat mai mult de 50 de ținte iraniene din Siria.

Israelul a avertizat anterior că nu va permite Teheranului să îşi stabilească o prezenţă militară permanentă în Siria. Forţele iraniene au fost trimise pentru a ajuta guvernul sirian în războiul civil.

Pe aceeași temă