Crește tensiunea în Golf. Iranul a sechestrat un petrolier britanic

Data actualizării: Data publicării:
stena impero

Un petrolier care naviga sub pavilion britanic a fost sechestrat, vineri, în Golf, de membrii Gardienilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran, informează BBC, care citează presa iraniană. Guvernul britanic și-a reunit comitetul de urgență, Cobra, pentru a discuta incidentul.

Armatorul navei Stena Impero, care avea ca destinație Arabia Saudită, a declarat că nu a putut lua legătura cu vasul și că „petrolierul se îndreaptă către Iran”.

Compania a anunțat că la bord sunt 23 de membri ai echipajului.

Petrolierul a fost abordat de „mici ambarcațiuni neidentificate și de un elicopter”, în Strâmtoarea Ormuz. 

Foreign Office a dat asigurări că verifică „în regim de urgență” aceste informații.

Nava britanică ar fi fost sechestrată de forțele navale ale Gardienilor Revoluției din cauza „nerespectării codului maritim internațional”, potrivit unui comunicat al Teheranului. 

O acțiune de răspuns a Teheranului

Pe de altă parte, acțiunea Iranului pare să fie un răspuns la adresa britanicilor, care la 4 iulie au anunțat că au sechestrat în largul Gibraltarului o navă iraniană, Grace One, ce transporta 2,1 milioane de barili de ţiţei. Nava Grace One este suspectată că intenţiona să livreze petrol Siriei, încălcând astfel regimul de sancţiuni europene impus regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Suspiciunile au fost dezminţite de Iran, care a denunţat capturarea navei sale ca pe un act de piraterie.

Astfel, anunțul sechestrării vasului Stena Impero a venit la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis ca sechestrul asupra petrolierului iranian să fie prelungit cu 30 de zile. 

Marți, liderul religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, declarase că țara sa nu va lăsa fără răspuns acest „act de răutate”.

Citiți și:  Iranul amenință SUA și Regatul Unit după capturarea petrolierului în Gibraltar: „Vor regreta amarnic”

Regiunea Golfului şi a Strâmtorii Ormuz, pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă pe planetă, se află de două luni în centrul unor mari tensiuni geopolitice, pe fondul disputei dintre Iran, pe de o parte, şi SUA și Marea Britanie, pe de altă parte. SUA şi-au consolidat forţele în zonă.

Noul incident intervine în condițiile în care Donald Trump anunța joi că SUA au doborât o dronă iraniană, fapt dezmințit de Teheran, dar președintele american a reafirmat, vineri, că așa s-au petrecut lucrurile.

Citiți și: Iranul este suspectat că a capturat un petrolier al Emiratelor Arabe Unite, în Strâmtoarea Ormuz

Netanyahu: Unii lideri europeni „nu se trezesc” până când Iranul nu va ataca nuclear Europa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri