Iranul acordă Uniunii Europene două luni pentru salvarea acordului nuclear

Data publicării:
iran

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a acordat puterilor europene încă două luni pentru salvarea acordului nuclear din 2015, însă a avertizat, într-un comunicat difuzat miercuri, că Teheranul îşi continuă pregătirile pentru noi încălcări ale înţelegerii, care ar avea "efecte extraordinare", transmite Reuters.

Declaraţia lui Rouhani a fost făcută în contextul altor semnale din partea unor oficiali iranieni, care au reacţionat diferit la propunerea Franţei de a continua acordul şi de a oferi Iranului linii de credit în valoare de 15 miliarde de dolari, până la sfârşitul anului, în schimbul respectării depline a angajamentelor. Un înalt oficial iranian a declarat că acordul va fi respectat dacă vor fi acordate creditele respective sau vor fi permise vânzări de petrol de acelaşi volum. Postul de stat Press TV de la Teheran a afirmat însă că Iranul a respins propunerea europeană privind creditarea, informează Agerpres.

Iranul a ieşit în 2015 din izolarea economică cu care se confrunta de mai mulţi ani, acceptând să îşi întrerupă programul nuclear în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele american Donald Trump a retras însă Statele Unite din acord anul trecut şi a reintrodus sancţiunile. Iranul a reacţionat prin două încălcări ale termenilor înţelegerii, deşi susţine că doreşte în continuare menţinerea acesteia.

Rouhani ameninţase că va lua noi măsuri până pe 5 septembrie, dacă Franţa şi celelalte ţări europene semnatare ale acordului - Regatul Unit şi Germania - nu fac eforturi mai mari pentru a proteja Iranul de efectele sancţiunilor americane. "Cred că este improbabilă obţinerea unui rezultat cu Europa astăzi sau până mâine. (...) Europa are încă două luni pentru a-şi îndeplini angajamentele", a spus el miercuri, conform televiziunii de stat. Preşedintele a adăugat că Teheranul îşi va continua planurile de a încălca acordul prin alte măsuri şi îşi va intensifica activităţile nucleare şi a avertizat că "al treilea pas va fi cel mai important şi va avea efecte extraordinare".

După reintroducerea sancţiunilor din partea SUA, vânzările de petrol iranian au scăzut cu peste 80%.

Teheranul a susţinut de mai multe ori că programul său nuclear vizează doar producţia de energie electrică şi alte obiective paşnice.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri