Iranul anunţă un schimb de prizonieri cu SUA

Data actualizării: Data publicării:
schimb de prizonieri Iran-SUA. Prizonier american eliberat de iranieni în 2019
Cetăţeanul american Xiyue Wang (d), la revenirea în SUA, eliberat în 2019 în urma unui rar gest de cooperare între Iran şi SUA. Foto: Profimedia Images

Teheranul şi Washingtonul au căzut de acord în ceea ce priveşte un schimb de prizonieri, concomitent cu deblocarea fondurilor iraniene din SUA, conform postului iranian de televiziune. În acelaşi timp, un cetăţean iraniano-britanic va fi eliberat „după plata unei datorii militare” pe care Marea Britanie o datorează Iranului, conform presei iraniene, informează Agerpres.

Update: Departamentul de Stat al SUA a dezminţit informaţiile privind un schimb de prizonieri cu Iranul

Cetăţeanul iraniano-britanic Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost astfel eliberat „în schimbul achitării de către Regatul Unit a datoriei sale în valoare de 400 de milioane de lire”, a declarat un oficial iranian citat de televiziunea de la Teheran.

Conform postului de televiziune libanez, pro-iranian, Al-Mayadeen, care citează surse iraniene neidentificate, Iranul va elibera patru americani acuzaţi de spionaj în schimbul eliberării a patru iranieni deţinuţi în SUA şi a deblocării sumei de 7 miliarde de dolari din fondurile iraniene îngheţate.

Iranul susţine că circa 20 de miliarde de dolari din veniturile sale din ţiţei au fost îngheţate în ţări precum Coreea de Sud, Irak şi China, după sancţiunile impuse de SUA în 2018, când fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional cu Iranul.

Anul trecut, într-un gest neaşteptat, Iranul a eliberat un militar american, deţinut de doi ani.

De asemenea, la sfârşitul lui 2019, SUA şi Iranul au procedat la un schimb de deţinuţi între iranianul Massoud Soleimani şi americanul Xiyue Wang, într-un rar gest de cooperare între cele două state. Xiyue Wang, cercetător la Universitatea Princeton, era încarcerat de trei ani în Iran, iar Massoud Solemani fusese arestat la Chicago în urmă cu peste un an. Schimbul a fost făcut în Elveţia. 

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri