Iranul, gest neașteptat către SUA: Un fost militar american, deținut de doi ani, este autorizat să plece acasă

Data publicării:
Michael White
Michael White Foto: Vocea Americii

Michael White, un fost militar înrolat în marina americană, a primit permisiunea de a părăsi Iranul, țară unde era deținut din 2018, după ce venise să-și viziteze iubita, informează BBC.

Într-un posibil gest de bunăvoinţă către Washington, Teheranul îl eliberase în martie din detenţie pe americanul Michael White, care era închis în Iran din 2018.  White a fost eliberat „din motive medicale şi umanitare” neprecizate, cu condiţia să nu părăsească ţara. Acum a primit însă permisiunea de a se întoarce în Statele Unite.

După ce a fost eliberat din detenție, Michael White a mers la Ambasada Elveţiei din Teheran, care reprezintă şi interesele SUA, țară care nu are relaţii diplomatice cu republica islamică.

Secretarul de stat american Mike Pompeo ceruse Teheranului eliberarea „definitivă” a fostului militar şi a tuturor americanilor deţinuţi pe nedrept în Iran.

Un nou schimb de deținuți?

La sfârșitul anului trecut, SUA şi Iranul au procedat la un schimb de deţinuţi între iranianul Massoud Soleimani şi americanul Xiyue Wang, într-un rar gest de cooperare între cele două state inamice. Xiyue Wang, cercetător la Universitatea Princeton, era încarcerat de trei ani în Iran, iar Massoud Solemani fusese arestat la Chicago în urmă cu peste un an. Schimbul a fost făcut în Elveţia. 

Cu această ocazie, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, declara că Teheranul este pregătit pentru un „schimb total de prizonieri” cu Statele Unite. Ulterior, însă, tensiunile dintre cele două țări au escalat la începutul anului, odată cu uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

Washingtonul ceruse Teheranului să-i elibereze pe americanii aflaţi în detenţie în Iran, printre care Siamak şi Baquer Namazi, tată şi fiu, Michael R. White, veteranul marinei SUA eliberat acum, şi Robert Levinson, fost agent FBI dat dispărut din 2007.

Câteva zeci de iranieni sunt încarceraţi, la rândul lor, în închisori americane, mulţi dintre ei pentru încălcarea regimului de sancţiuni.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri