Iranul îl acuză pe Donald Trump că încearcă să găsească „un pretext de război”

Data publicării:
Bombardier strategic american B-52 lansează bombe
Bombardier strategic american B-52. Foto: Getty Images

Iranul a acuzat administraţia Donald Trump că încearcă să găsească „un pretext de război” pentru a declanşa un conflict militar, a declarat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

„În loc să combată pandemia în SUA, Donald Trump şi anturajul acestuia risipesc miliarde pentru zboruri ale avioanelor B-52 şi pentru trimiterea forţelor militare în regiunea noastră”, a declarat Mohammad Javad Zarif, într-o postare publicată pe Twitter.

Bombardiere americane strategice de tip B-52 au efectuat miercuri zboruri deasupra Golfului Persic într-o acţiune văzută drept o încercare de descurajare a Iranului de a ataca obiective ori ţinte americane din regiune.

„Informaţiile serviciilor secrete obţinute din Irak relevă un complot pentru găsirea unui pretext de război. Iranul nu vrea război, dar îşi va apăra deschis şi direct cetăţenii, securitatea şi interesele vitale”, a spus, conform Mediafax, ministrul de Externe de la Teheran.

În ianuarie 2020, Statele Unite l-au asasinat în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul iranian Qassem Soleimani, un comandant din cadrul Gardienilor Revoluţiei iraniene.

Trump s-a gândit să atace Iranul luna trecută

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat în noiembrie ideea unui atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în contextul unor nereguli semnalate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit să lanseze o acţiune militară, argumentând că un astfel de atac ar risca să genereze un conflict de amploare în ultimele săptămâni ale mandatului actualului preşedinte al SUA.

Recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear.

Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră „neverosimile din punct de vedere tehnic” informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear.

Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a „erorilor din trecut".

„Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil”, a argumentat Hassan Rohani.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri