Iranul spune că a descoperit un zăcământ uriaș de „aur alb”. Litiul este vital pentru industria mașinilor electrice

Data publicării:
zacament de litiu
Cel mai mare zăcământ de litiu se află în Chile. Foto: Profimedia

Iranul spune că a descoperit un depozit masiv de litiu, un element cheie pentru bateriile pentru telefoane, tablete și vehicule electrice, într-una dintre provinciile din vestul țării, relatează CNBC.

„Pentru prima dată în Iran, o rezervă de litiu a fost descoperită în Hamedan”, a spus la televiziunea de stat iraniană Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al Ministerului Industriei, Minelor și Comerțului din Iran.

Ministerul estimează că depozitul conține 8,5 milioane de tone de litiu, care este adesea numit „aur alb” pentru industria vehiculelor electrice, aflată în creștere rapidă. Dacă această cifră se dovedește a fi exactă, zăcământul ar fi a doua cea mai mare rezervă de litiu cunoscută din lume, după Chile, cu 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.

Elementul este o componentă crucială în catozii bateriilor litiu-ion din vehiculele electrice, precum și în bateriile reîncărcabile folosite la telefoanele mobile. Prețul metalului a crescut vertiginos în ultimul an din cauza cererii mai mari de piese pentru vehicule electrice, a problemelor de pe lanțul global de aprovizionare și a inflației, dar a scăzut recent, pe fondul scăderii vânzării vehiculelor electrice.

Dacă informațiile despre zăcământul de litiu din Iran se adeveresc, acesta ar fi un colac de salvare pentru economia țării.

Împovărat de sancțiuni internaționale dure și confruntat cu o scădere bruscă a monedei naționale, Iranul ar beneficia foarte mult de capacitatea de a exporta astfel de resurse valoroase – deși partenerii săi comerciali ar fi probabil limitați din cauza sancțiunilor.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri