Iranul spune că Statele Unite nu au „voința politică” pentru a reînființa acordul nuclear

Data actualizării: Data publicării:
Hossein Amirabdollahian
Hossein Amirabdollahian, șeful diplomației iraniene. Foto: Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe a declarat, luni, că guvernului Statelor Unite îi lipsește „voința politică” pentru a reînființa acordul nuclear din 2015, relatează Reuters.

„Noi nu facem discuții de dragul discuțiilor. Iranul este pregătit pentru reînființarea acordului nuclear din 2015, dar pare că la Washington nu există voință politică”, a spus Nasser Kanaani, într-o conferință de presă.

SUA și Iranul negociează indirect de un an și jumătate pentru reînființarea acordului nuclear rupt de Donald Trump în 2018.

de-a lungul negocierilor, Iranul a insistat că dorește garanții că acordul nu va mai fi abandonat unilateral de un viitor președinte american, așa cum a făcut-o Trump în 2018.

Președintele Joe Biden nu poate, însă, să ofere astfel garanții pentru că acordul nu este un tratat internațional, ci un acord de înțelegere politică.

Persoana cu cea mai puternică decizie în Iran, ayatollahul Khamenei, nu a făcut încă vreun comentariu cu privire la acordul nuclear în ultimele luni.

În 2015, când acordul a fost semnat inițial, liderul suprem de la Teheran a fost convins să accepte tacit acest acord în schimbul eliminării sancțiunilor foarte puternice.

Trei ani mai târziu, Donald Trump a scos SUA unilateral din acord și a reimpus sancțiuni dure, fapt ce a dus la decizia guvernului de la Teheran de a nu mai respecta prevederile acordului și de a începe din nou programul de construcție a unei arme nucleare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri