Iranul spune că uciderea Mahsei Amini pentru purtarea „incorectă” a hijabului este „un incident nefericit”

Data actualizării: Data publicării:
Mahsa Amini
Mahsa Amini, tânăra omorâtă în bătaie de fundamentaliștii iranieni pentru că purta „incorect” vălul islamic. Foto: Profimedia Images

Autoritățile din Iran au reacționat oficial pentru prima oară la uciderea Mahsei Amini, femeia bătută până la comă de așa-zisa „poliție a moralității”. Șeful poliției din Teheran a spus că a fost vorba de un „incident nefericit” pe care nu și-l dorește repetat, a transmis presa locală, citată de BBC.

Mahsa Amini, femeie de origine kurdă de 22 de ani, a ajuns la spital în comă după ce a fost reținută de poliția moralității pe străzile din Teheran. Familiei i s-a spus, atunci, că va fi eliberată după o „sesiune de re-educare”.

Martorii oculari i-au acuzat pe polițiști că au bătut-o pe femeie într-o dubă. Șeful poliției a negat din nou acuzațiile și le-a calificat drept „lașe”. El insistă că femeia nu a fost agresată fizic.

„Vom aștepta ziua judecății, însă nu ne putem opri din a ne face munca”, a spus el conform agenției de presă de la Teheran.

Poliția moralității susține că femeia a murit din cauza unui „atac de cord subit”, în timp ce aștepta să fie „re-educată” și a făcut publice niște înregistrări de pe camere de supraveghere în care o femeie, despre care autoritățile spun că este Amini, dar care nu poate fi identificată, își ține mâinile pe cap, după care se prăbușește la pământ.

Ministrul iranian de interne a spus, sâmbătă, că Amini „avea aparente probleme fizice”. Familia susține contrariul, însă, și spune că Mahsa nu avea nicio problemă de sănătate cunoscută.

Proteste de anvergură au erupt în orașul de origine al lui Amini, sâmbătă. La Saqqez, după înmormântare, oamenii au ieșit în stradă și au strigat „moarte dictatorului”. Proteste similare au erupt și în fața spitalului în care s-a aflat tânăra înainte să moară, dar și în capitala Kurdistanului, Sananadaj.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri