Iranul trebuie să plătească 1,4 miliarde de dolari familiei unui fost agent FBI

Data publicării:
aGFzaD1jYjVjZDNkYmFmYzQ4YjkyMjA1MWZkZGQ2ZGQ5Y2Y1Mg==.thumb

Un judecător din SUA a ordonat Iranului să plătească suma de 1,45 miliarde de dolari către familia fostului agent FBI Robert Levinson, dispărut în timpul unei călătorii efectuate în 2007, informează BBC.

Soția și copiii lui Robert Levinson au primit 1,35 miliarde de dolari drept daune și 107 milioane de dolari în compensații pentru răpire.

Guvernul din Iran nu a reacționat la decizia instanței americane, autoritățile de la Teheran negând constant că ar ști ce s-a întâmplat cu Levinson sau unde se află.

Autoritățile americane și familia lui Robert Levinson sunt de părere că acesta a murit în custodie iraniană.

Cum a dispărut Levinson

Robert Levinson a dispărut în timp ce se afla în Iran, în martie 2007. Guvernul SUA a anunțat că Levinson lucra în Iran ca anchetator privat pentru mai multe companii americane. Cu toate acestea, presa americană a scris că Levinson se afla în Iran pentru o misiune neautorizată a CIA și că s-a întâlnit pe insula Kish cu fugarul american Dawud Salahuddin. Acesta din urmă a declarat că Levinson i-a spus că investighează traficul de țigări din Golful Persic și că după întâlnirea lor au fost reținuți de forțele iraniene de securitate.

În 2011, familia lui Robert Levinson a primit fotografii în care acesta apare într-o salopetă portocalie. Secretarul de Stat de atunci, Hillary Clinton, a spus că este posibil ca americanul să fie ținut ostatic "undeva în Asia de Sud-Est".

La începutul anului 2020, directorul FBI Christopher Wray a transmis familiei lui Levinson că "cele mai credibile dovezi pe care le-am adunat în ultimii 13 ani indică faptul că Bob probabil a murit în captivitate". Wray a subliniat că FBI nu a renunțat la cazul dispariției lui Levinson. Tot în acea perioadă, Iranul a anunțat din nou că a încercat să afle ce s-a întâmplat cu Levinson, "dar că nu s-au găsit semne că ar fi în viață".

În decizia sa, judecătorul Kelly a spus că "Iranul are în acest caz un comportament unic, având în vedere că a răpit un fost agent FBI și DEA (anti-drog), l-a torturat, l-a ținut prizonier timp de 13 ani și refuză până în ziua de azi să-și recunoască responsabilitatea".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri