Irlanda anunță un referendum pentru a elimina din Constituție sintagma „locul femeii este în casă”

Data publicării:
urna de vot la referendum in irlanda
Irlanda anunță un referendum pentru a elimina din Constituție sintagma „locul femeii este în casă”. Foto: Profimedia

Irlanda va organiza un referendum pentru a elimina din Constituție sintagme învechite care se referă la femei, inclusiv ideea că rolul femeii este în casă, relatează Reuters.

Referendumul va avea loc în noiembrie, a anunțat miercuri guvernul irlandez.

Constituția veche de 86 de ani a Irlandei a fost modificată în ultimii ani pentru a elimina interdicțiile privind avortul și pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex, dar referințele învechite la femei au rămas.

Potrivit Constituției irlandeze, statul recunoaște că „prin viața sa în cadrul căminului, femeia oferă statului un sprijin fără de care nu se poate realiza binele comun" și că „mamele nu vor fi obligate de necesitățile economice să se angajeze, neglijându-și îndatoririle casnice".

O adunare a cetățenilor a recomandat în 2021 eliminarea acestor referințe și înlocuirea lor cu un limbaj neutru din punct de vedere al genului și nediscriminatoriu.

„Sunt încântat să anunț că guvernul intenționează să organizeze un referendum pentru a modifica Constituția, pentru a consacra egalitatea de gen și pentru a elimina referința depășită la rolul femeilor în casă”, a spus premierul Leo Varadkar.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri