Isaac Herzog este noul președinte al Israelului. Tatăl său a fost președinte al țării timp de 10 ani

Data actualizării: Data publicării:
isaac herzog presedintele israelului gesticuleaza
Isaac Herzog, președintele Israelului. Foto: Profimedia Images

Parlamentul israelian l-a ales miercuri pe Isaac Herzog, politician de centru-stânga, ca președinte al țării. Acesta îl va succeda pe Reuven Rivlin. Alegerea președintelui are loc în plină criză politică şi cu numai câteva ore înainte de expirarea unui ultimatum pentru formarea unui guvern de coaliţie.

Herzog a învins-o la votul din Parlament pe candidata rivală Miriam Peretz, educatoare și mamă a doi ofițeri de infanterie israelieni uciși în luptă.

„Iau pe umerii mei greaua responsabilitate pe care mi-o daţi. Voi fi preşedintele tuturor, voi construi punţi între diferitele părţi ale societăţii noastre. (...) Trebuie să apărăm poziția internațională a Israelului și bunul său nume în familia națiunilor, să luptăm cu antisemitismul și cu ura față de Israel și să păstrăm stâlpii democrației noastre”, a declarat Herzog, după votul parlamentarilor israelieni.

Acesta a obținut 87 de voturi, față de cele 26 obținute de contracandidata sa.

Isaac Herzog este avocat, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică. El a devenit în 2018 preşedinte al organizaţiei de ajutor Agenţia Evreiască, ce se ocupă de imigraţia spre Israel, printre altele. Tatăl său, Chaim Herzog, a ocupat funcţia de preşedinte al Israelului între 1983 şi 1993. Acesta a servit și ca ambasador al țării sale la Națiunile Unite. 

Herzog va prelua pe 9 iulie mandatul. În Israel, funcţia de preşedinte este apolitică şi eminamente onorifică, în timp ce puterea executivă se află în mâinile prim-ministrului. Preşedintele poate totuşi acorda graţieri.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri